LEKOVITE vode i nadzemaljska lepota sivog grebena Asenovo kale, koji je sa svojih 1.032 metra suknuo iz šumskog zelenila u nebo, privukli su pre 20 vekova Rimljane da kraj današnjeg sela Zvonce naprave banju. Nedaleko od ostataka antičkih termi, sedamdesetih godina prošlog veka na izvorima čudesnih voda je na temeljima neuređene Zvonačke banje napravljen veliki i moderan hotelsko-banjski centar "Mir" po uzoru na čuveni hotel "Srebrna krila" na Floridi.

Meštani su ga u svakodnevnom govoru nazivali "banja za živci" jer su se ovdašnji pejzaž, klima i lekovite vode pokazali izuzetno blagotvorno u lečenju "menadžerskih bolesti" nastalih od konstantnih stresova.

Hotel je bio krcat tokom cele godine, a pored brčkanja u dva otvorena i jednom zatvorenom bazenu oni su uživali u opuštajućim šetnjama kroz kanjončić Blatašnice. Klisurica pritoke Jerme, čiji se visoki zidovi na mestu Cedilka sužavaju na samo 1,5 metara razmaka bila je neprohodna sve do dvadesetih godina prošlog veka kad su kroz planinski masiv probijeni tuneli za uskotračnu železnicu do rudnika uglja u jednom od obližnjih sela. Ugljenokop je zatvoren šezdesetih godina, a svetski prirodni kuriozitet postao je dostupan za šetnju posetiocima koji su u bajkovitu klisuru Blatašnice iz banje stizali za nekoliko minuta preko starog mosta pokrivenog travnatim tepihom. S njega se može sići do toka rečice Blatašnice i "stene koja plače", krečnjačke porozne litice obrasle debelim tepihom mahovine sa koje neprestano kaplju bezbrojne kristalno bistre "suze".

Staza preko mosta vodi na plato sa kojeg se stiže ispod neverovatnih visokih litica Cedilke. Međutim, stazom koju su dobro obeležili planinari za oko dva sata laganog hoda i uživanja stiže se do samog stenovitog vrha, Asenove kale, kamene gromade vertikalnih zidova visokih pedesetak metara koja izgleda potpuno nepristupačno. Na prvi pogled priče o zidinama starog grada deluju kao fantazija, ali prateći crveno-bele planinarske oznake dolazi se do drevne tajne stazice i stepenika uklesanih u stenama koji vode kraj ostataka drevnih građevina sve do platoa na vrhu.

Zvonačka banja je bila najveća atrakcija ovog dela Srbije sve dok 2006. hotel "Mir" nije privatizovan. Kupac ga je zatvorio, povadio iz njega svu stolariju, električne i vodovodne instalacije, pa čak i delove armature iz zidova.

Srećom, pojavio se sledeći kupac koji je uspeo bar da obnovi bazene koji se pune lekovitom vodom konstantne temperature 28 stepeni. Posetioci smeštaj nalaze u mnogobrojnim vikendicama u kojima se izdaju sobe, ili su preuređene u kuće za izdavanje, po veoma povoljnim cenama.

ZAVETNI KRST NA VRHU

DVADESETAK metara ispod najviše tačke planine nalazi se isturen kameni plato, koji se kao pramac broda nadnosi nad ponor vertikalnog zida grebena. Tu je usađen veliki zavetni krst, za koga legenda kaže da su ga na vrlet na leđima izneli roditelji dečaka kojeg su izlečile zvonačke čudesne vode.

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti redakcije "Večernjih Novosti"