KOSIDBA na Rajcu, među najstarijim turističkim manifestacijama u Srbiji, počinje u petak i trajaće do nedelje - tradicionalno prvog vikenda po Petrovdanu, na ovoj, jednoj od najlepših u vencu Valjevskih planina. U nedelju, najbolji kosači iz cele regije nadmetaće se u košenju planinske trave za prestižno priznanje "Zlatna kosa".

U petak će biti održan fudbalski turnir, a uveče koncerti Nikole Petrovića, finaliste serijala "Nikad nije kasno" i "Grupe građana". Odbojkaški turnir rezervisan je za subotu, kao i otvaranje izložbe poljoprivredne mehanizacije, defile folklornih društava i koncerti KUD "Železničar" iz Novog Sada, Slobodana Trkulje i ansambla "Vila".

Okupljanje kosača predviđeno je u nedelju pre podne. Uz kosačku zdravicu, nastup pevača, igrača, trubača, KUD "Rajac" iz Ljiga, biće priređen i defile kosača, ručkonoša i vodonoša. U podne, revijalno košenje biće prilika da posetioci vide kako se nekada ubirala trava sa planinskih livada. Potom, sledi nadmetanje najboljih kosača jugoistočne Evrope za "Zlatnu kosu" i međunarodno takmičenje ekipa u ručnom košenju trave. Posebna atrakcija biće kosački ručak na - otkosu. Po podne, za kraj, nastupiće trubački orkestar "Etno art" i Ivana Selakov.

- Nekadašnji narodni običaj moba, uzajamno pomaganje na selu prilikom letnjih radova leti, koji je u Srbiji potpuno iščezao, svake godine oživi u julu, na planini Rajac - kaže Gordana Blagojević, v. d. direktora Turističke organizacije Ljiga. - Prvo takmičenje kosača na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, održani su 1892. godine.

Na kosidbi su do sada učestvovali kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske i Norveške. Svake godine, učestvuju i najbolji kosači iz Slovenije, BiH, Crne Gore. "Zlatnu kosu" do sada je najviše - čak šest puta - osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

- Osim najboljeg kosača kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša - kaže Blagojević. - To je kosač koji se najlepše odeva, peva, igra i ima najlepši stas.

LAZAR LEGENDA

LEGENDA Kosidbe na Rajcu je sada pokojni Lazar Laketa iz Mrkonjić Grada, čiji je otkos od šest metara ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Toliko je širok otkos imao, da je malo falilo pa da kosom pređe i u parcelu drugog takmičara!