VRNjAČKA Banja, kraljica kontinentalnog turizma, koja ima najveći broj ležajeva, kaska za ostalim banjama u kvalitetnom smeštaju.

Naša najpopularnija banja raspolaže sa 10.000 kreveta, i sa ovim turističkim centrom može da se meri samo Zlatibor. Prošle godine Vrnjce je posetilo 175.153 gostiju koji su ostvarili 562.862 noćenja, a na drugom mestu je Sokobanja, sa 41.676 turista i 194.896 noćenja. Kada se ovaj podatak uporedi sa rekordnom 1985. godinom, dolazi se do sličnog broja gostiju, ali i porazne činjenice da je u Vrnjačkoj Banji tada isti broj gostiju na istom broju kreveta ostvario 1.642.000 noćenja!

Gde je nestalo milion noćenja i zašto gosti u Banji ostaju samo tri dana u proseku? Možda razlog treba tražiti u tome što mnoge banje, poput Prolom ili Atomske, po drugi put renoviraju objekte, a u našem najstarijem turističkom centru i dalje većina soba ima "šmek" osamdesetih godina prošlog veka.

- Gorući problem Vrnjačke Banje je HTP "Fontana", koja ima četiri objekta i 1.500 kreveta, a koja se privatizuje od 2005. godine - kaže Milutin Dumanović, član Opštinskog veća zadužen za turizam. - Privatna inicijativa cveta, otvoreni su mnogi lepi i luksuzni privatni hoteli, ali u Banji ne postoji nijedan objekat sa dobrim smeštajem koji može da primi grupu od 300 gostiju. Recimo, redovno nam se javljaju grupe bugarskih turista koje nemamo gde da smestimo.

Vrnjačka Banja je oduvek bila sinonim za srpski turizam, koji zvanično postoji 148 godina, pa Promenadom gosti šetaju duže nego dubrovačkim Stradunom! Ovde se nalazi i druga najveća kongresna dvorana u Srbiji, ali u Banji nema dovoljno kvalitetnih kreveta za ovakve goste. HTP "Fontana" se neuspešno privatizuje čitavu deceniju, a hoteli "Fontana", "Zvezda", "Sloboda" i "Beli izvor", kao i restoran "Švajcarija", sada rade pod stečajem.

Velike nade polagane su u to da će ih kupiti "MK grupa". Međutim, iako su stručnjaci ove kompanije nekoliko puta dolazili u Vrnjce, odlučili su da za 25 miliona evra kupe hotel u Portorožu umesto za 11 miliona evra pet objekata u Vrnjačkoj Banji, bez obaveza da zadrže bilo kog zaposlenog.

Nažalost, ni hoteli koji su privatizovani još nisu renovirani. "Park" na Promenadi već četiri godine ne radi, a kada se završi renoviranje, trebalo bi da bude najlepši hotel u Banji, da ima zatvoren bazen, velnes, nov restoran i 60 kompletno renoviranih soba. Da bi pomogla, Opština je smanjila iznos komunalnih taksi za 40 odsto, ali se još čeka da 135 kreveta u ekstra zoni zablistalo.

Tragična je situacija i sa ostalim državnim hotelima - "Železničar", kao i "Rekreatursovi" hoteli "Borjak" i "Platina", ne rade mesecima. Nisu bili otvoreni ni u sezoni, iako se nalaze pored prelepog parka i olimpijskog bazena koji je u sezoni krcat gostima.

- Rusko tržište vapi za našim banjama, Srbija je ušla u brošure turoperatora TUI, ali oni traže garantovan veći broj kvalitetnog smeštaja - kaže Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije. - Specijalna bolnica "Merkur" jedina može da ponudi 1.000 ležajeva. Vrnjačka Banja mnogo ulaže u manifestacioni turizam, promenjena je i struktura gostiju, pa je sada 45 godina prosečna starost turiste. Dokaz da bi se investicija sigurno isplatila jeste i podatak da HTP "Fontana", iako je u stečaju, nije izgubila goste.