NajveĆa manifestacija posvećena srpskom plavom zlatu - šljivi biće, po deveti put, organizovana u Osečini. Ovogodišnji sajam šljiva, okupiće od 29. do 31. avgusta brojne domaćine, poljoprivredna gazdinstva, firme iz Podgorine, oko reke Jadar, ali i mnoge goste iz inostranstva.

Posetioci će moći na štandovima da probaju sve moguće proizvode od šljiva, spravljene po tradicionalnim, starinskim receptima - od pekmeza, rakije, šljivinog kolača... do čuvenog karabana, svojevrsne srpske vijagre. Ovaj osvedočeni afrodizijak, koji na ovoj manifestaciji svake godine privlači najviše pažnje, pravi se od suvih šljiva, meda i oraha.

- Uprkos brojnim i velikim poplavama koje su ove godine zadesile čitavu Srbiju, te i Podgorinu, pri čemu je oštećenja saobraćajna i privredna infrastruktura, nanet veliki jad i bol stanovništvu koje se uglavnom bavi poljoprivredom, uspeli smo da deveti put organizujemo Međunarodni sajam šljiva - kaže Nenad Stevanović, predsednik opštine Osečina. - Povodom Sajma šljiva, iz cele Evrope, posebno iz Rusije, Austrije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Bih, Crne Gore, a sada očekujemo i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dolaze posetioci i poslovni ljudi. Zato, jer su suve šljive odvajkada srpski izvozni proizvod.

Zahvaljujući suvim šljivama, podseća prvi čovek Osečine, othranjene su i iškolovane brojne generacije u protekla dva veka. Za Podgorce, Sajam šljiva je najvažniji događaj u godini, a na manifestaciji stručna komisija ocenjuje najbolje rakije, prerađevine od ovog voća, najbolje voćnjake, domaćine, izvoznike.

- Mnogi iz našeg kraja žive i rade u Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji i oni redovno dolaze na Sajam šljiva - kaže predsednik opštine Osečina. - Ova manifestacija, naime, u pratećim programima predstavlja narodno stvaralaštvo i folklor, tradiciju starih zanata i običaja, takmičenje zdravičara, izložbe u muzeju i galeriji. Sama manifestacija jedinstvena je prilika da posetioci, sem što vide znamenitosti Podgorine, po povoljnoj ceni, direktno od domaćina, pazare šljive, pekmez, slatko, rakiju... Susreti sa srpskim domaćinima, koje ni ratovi ni bune ni poplave nisu uništile, uvek je jedinstven i upečatljiv.

U petak, 29. avgusta, pre svečanog otvaranja, biće priređeno tradicionalno poselo kod lampeka - degustacija rakije pripremane na stari podgorski način. U 13 časova planirano je svečano otvaranje devetog Međunarodnog sajma šljiva. Uveče, u 21 čas, na terenu za male sportove Sportskog centra Osečina biće koncert Goce Tržan.

Subota je rezervisana za izložbu poljoprivredne mehanizacije, berzu sadnog materijala, izložbu starih zanata, takmičenje zdravičara i u kuvanju gulaša, stručna predavanja iz poljoprivrede i mini-koncert braće Teofilović. Od 21 čas, nastupiće Saša Kapor i Ljupka Stević. U nedelju, poslednjeg dana, neposredno pred završetak Sajma, biće dodeljene nagrade za najbolje rakije, šljivik, proizvode od šljiva...PODGORCI U VELIKOM RATU

DAN pre otvaranja Sajma šljiva, u četvrtak, biće organizovane izložbe „Heroji Podgorine u Velikom ratu i oružje iz privatnih zbirki Podgoraca“ i „Portreti Podgoraca“, autora Milovana Panića.