Grad-hotel Sveti Stefan, koji posle višegodišnje obnove ponovo živi svoj turistički život, završava prvu punu sezonu, u kojoj je u pedeset soba i apartmana letos ugostio bogate. Menadžer najpoznatijeg južnojadranskog letovališta i susedne "Vile Miločer" Kevin Bruk saopštio je da je sezona bila veoma uspešna. I ništa više o tome šta se događalo iza srednjovekovnih zidina nekadašnjeg prestonog gradića Paštrovića.

Na pitanje ko su bili gosti koji su plaćali noćenje u sobama i apartmanima hotelskog grada na ostrvu od 900 do 3.000 evra, predstavnik grčke kompanije "Adrijatik propertis", koja je (u ime singapurskog "Aman rizorta") zakupac ovih objekata, Kevin Bruk i njegovi saradnici kažu da je to "poslovna tajna".

- "Aman rizort" u čijem je "menadžerskom paketu" grad-hotel je poznat i po diskreciji. Gost koji ovde dođe je zaštićen od svih "spoljnih uticaja", uz jedinstven ambijent i prvorazrednu uslugu ima mir i tišinu, pa i njegovo ime ostaje tajna - kazao je Bruk.

Na opasku da je "Svetac" bio poznat upravo po poznatima koji su se odmarali u njegovim kamenim zdanjima, koji su i te kako govorili za novine, nije bilo komentara. Nekako, kao da zakupce ta nedavna prošlost mnogo i ne interesuje i kao da tek počinje da se piše istorija poluostrva za koje su znali u turističkom svetu i oni koji nisu mogli tačno reći gde se nalazi Jugoslavija.

U samom gradu-hotelu nigde fotosa i priča o tome. Nikakve pisane priče o gostima koji su u proteklih 50 godina ovde boravili. A u veliku knjigu utisaka, za čiju sudbinu ne znamo, svoja zapažanja utiskivali su Sofija Loren i Karlo Ponti, Alberto Moravija i Andre Marlo, Ričard Vidmark, Klaus Kinski, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons, Monika Viti i Marina Vladi, Boris Spaski i Bobi Fišer, Jurij Gagarin, Leonid Leonov, Sandro Pertini, Vili Brant, Đulio Andreoti, Helmut Šmit, Robert Maknamara, Klaudija Šifer, kraljice, prinčevi i prestolonaslednici, bogati šeici.

Nema ni podsećanja o "Zlatnoj jabuci", najvećem turističkom priznanju koje je svetska asocijacija novinara i pisaca dodelila 1972. upravo Svetom Stefanu. A, novinari iz tadašnje cele Jugoslavije, Evrope i ostatka sveta hrlili su na terase ovog letovališta da bi snimili kadrove za turističku istoriju, napravili intervju sa poznatima.

O posetama slavnih novinari su na vreme obaveštavani od tadašnjeg rukovodstva grada-hotela, koje je i te kako brinulo o diskreciji, ali i nastojalo da poznati, ako to žele, gostuju u medijima. I tada je, naime, "Svetac" imao lepo uređene apartmane, vanrednu kulinarsku ekipu koju je predvodio Dušan Miković, najbolji jugoslovenski kuvar u to vreme, vrhunsku konobarsku "četu". I naravno lepu okolinu koju i danas ima, ali su njegovoj slavi najviše doprinela - imena. Svetska, poznata.

SLIKARSKA KOLONIJA Sveti Stefan je pedesetih godina prošlog veka pretvoren u grad-hotel. Prvo su slikari Petar Lubarda i Milo Milunović "izašli" s idejom da on postane svetska likovna kolonija. Ideju je "razradio" Edvard Kardelj, prihvatila je vlada Federativne Republike Crne Gore, pa je tako nastao grad-hotel. Otvoren je za turiste 13. jula 1960. godine i otpočetka je mamio poznate i bogate.

Umesto odgovora zašto je zaboravljena turistička istorija Svetog Stefana, kažu da su se u obnovi enterijera (spolja je sve ostalo isto) strogo poštovali tradicija i ambijent, a da će tako i burna istorija "Svečeva" biti sačuvana. Po svoj prilici misli se na srednji vek, kada je Sveti Stefan nastao, kao i vekove posle kada je bio prestoni grad Paštrovića. A burnu turističku istoriju pisali su gosti, pre svih. Oni su i tada jednodnevni boravak u Vili 118, kojoj su promenjeni enterijer i ime u međuvremenu, plaćali i celih 1.500 dolara. Ondašnjih, što je predstavljalo fantastičnu sumu.


CRKVA

Sredinom ovog meseca osveštana je obnovljena Crkva Aleksandra Nevskog na ostrvu, koju su komunističke vlasti 1959. porušile i zazidale da bi se napravilo mesto hotelskoj terasi! Predstavnici zakupca kažu da su uvažili zahteve za njenu obnovu meštana i Mitropolije crnogorsko-primorske i time pokazali da im je stalo do istorije i tradicije jedinstvenog letovališta.