BANJA Kiseljak daje Zvorniku šansu da razvije zdravstveni turizam, što bi uslovilo razvoj cele opštine i šire regije. Priroda je bila veoma izdašna u izvorima mineralne vode, a tradicija korišćenja tople mineralne vode u Kiseljaku je duga. U ovom planinskom selu, 45 kilometara od Bijeljine i 15 kilometara od Loznice, postoji devet izvora koji uspešno leče devet bolesti.

- Pre rata u Kiseljak su dolazili gosti iz Beograda, Novog Sada i Šapca radi odmora i lečenja, a ljubazni domaćini su ih dočekivali u lepo uređenim sobama - kaže Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik. - Po sezoni bilo je i po 17.000 turista. Najčešće su boravili u selu, a mnogi su i nosili u flašama mineralnu vodu i nastaljali lečenje kod kuće. Putevi su bili dobri, a svaka kuća je imala telefon.

Uz mala ulaganja i jači marketing, Kiseljak bi ponovo mogao da postane ono što je nekada bio. Pre rata u Kiseljaku je počela gradnja hotela koji još nije završen. Opština Zvornik je uredila izvorišta, ali su potrebna veća ulaganja.

- Nakon uređenja puta i izvorišta, u planu je da do kraja godine na mestu starog Doma za decu i omladinu napravimo hostel sa tridesetak ležajeva, a na meštanima je da se potrude da urede i očiste reku koja teče kroz njihovo mesto - dodaje načelnik Stevanović.


VODA

VODA iz izvora leči malokrvnost, bolesti želudca, bubrega, problem vida, steriliteta. Temperatura voda u Kiseljaku je od osam do 15 stepeni, a na dubini od 400 metara i do 40 stepeni, kaže Ivo Simić, profesor iz Kiseljaka.