Borski turistički centar u saradnji sa Aero klubom “Bor”, organizovao je u subotu drugi po redu internacionalni aeromiting pod nazivom "Flaj in" na kome je učestvovalo više od 30 vazduhoplova.

Bila je to prilika da opština Bor i istočna Srbija prikažu turističke potencijale aerodroma, koji može da primi letelice do 20 putnika, rekao je Aleksandar Milikić, direktor Javnog preduzeća “Borski turistički centar”. On je naglasio da je ideja da ova manifestacija postane tradicija u tom gradu.

“Cilj ove manifestacije je predstavljanje i popularizacija vazduhoplovnog sporta, ali i turistička promocija opštine Bor i ovog dela Srbije”, rekao je Tanjugu Milikić.

Na aeromitingu u Boru učetvovalo je više od 30 vazduhoplova među kojima jedrilice, zmajevi i avioni za akrobatsko letenje, rekao je Ivica Bulog, član Aerokluba Bor. On je podsetio da je tematika okupljanja bila "Susret virtuelnog i realnog letenja“ .

“Tokom čitavog dana održavanja skupa u prostorijama upravne zgrade aerodroma bili su postavljeni kompjuteri sa simulatorima letenja gde su posetioci mogli da vide kako se vrši obuka pilota na trenažerima”, naveo je Bulog.

Pilot Milorad Matić, direktor fabrike aviona “Aero-ist” Evropa iz Kraljeva rekao je da je ova fabrika dobila sertifikat nemačkih vazduhoplovnih vlasti za proizvodnju aviona.

“Sa Nemcima imamo sklopljen ugovor o isporuci 27 aviona u naredne tri godine. Sa nemačkim sertifikatom, koji je najrestriktivniji u toj oblasti, može se prodati avion svuda u svetu. Matić je ukazao i na značaj borskog aerodroma koji je na samo samo par kilometara od centra grada. "Mi jednostavno nismo svesni kakvi su to uslovi”, rekao je Tanjugu Matić.

Milica Stanojević iz Bora sa instruktorom uspela je za samo tri sata da savlada veštine letenja na avionu.

“Učenje pilotiranja savladala sam za veoma kratko vreme, ne baš potpuno, ali 70 do 80 posto uz pomoć vrsnih instruktora letenja. Mislim da sam sad spremna da samostalno poletim”, rekla je Stanojević.

Na aeromitingu u Boru učestvovale su škole letenja iz Trstenika, Smedereva, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Beograda, Kraljeva, kao i njihova sportska avijacija.