U KUČEVU se privode kraju pripreme za Smotru izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, koja će se održati od 23. do 29. avgusta, po 43. put.

Manifestacija će početi otvaranjem izložbe slika Dragana Kecmana i promocijom monografije „Crkva svetog vaznesenja gospodnjeg u Kučevu“, povodom 100 godina od osveštanja ovog pravoslavnog hrama.

U petak, 27. avgusta, nakon „Velikogospojinskih dana“ u Kaoni, na letnjoj pozornici u Kučevu održaće se festival „Truba Miroslava - Mileta Matušića“.

ISPIRANjE ZLATA OVE godine organizatori očekuju još veću posećenost od prošlogodišnje, kada je u Kučevu boravilo oko 20.000 posetilaca. Domaćini gostima preporučuju i obilazak pećine Ravništarka, manastira Gornjak i Vitovnica, arheološkog nalazišta iz trećeg veka Kraku lu Jordan, kao i pećine Ceremošnja, u čijoj blizini je botanički park sa biljkama karpatsko-balkanskog područja, kao i etnopark sa istorijskim eksponatima homoljskog kraja.

- Posle takmičenja trubača solista, održaće se revijalni koncert trubačkih orkestara, a kao gosti nastupiće: Svetlana Arsić, Izvorinka Milošević, Gordana Stojićević, Staniša Paunović, Zlatka Nešić i orkestar Velizara Matušića - najavili su u Oganizacionom odboru manifestacije.

Centralni program predviđen je za 28. avgust, kada se održavaju veliki narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela i izložba narodnih rukotvorina pod nazivom „Zlatne ruke“.

Istog dana na programu su koncert izvornih grupa, demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek i izbor za najlepšu pastiricu kučevačkog kraja. Manifestacija će biti završena 29. avgusta, opštinskom smotrom dečjeg izvornog stvaralaštva.