KURŠUMLIJA - Iako u nameri da se bavi seoskim turizmom nailazi na mnogobrojne prepreke, Zvezdan Milanović (54), iz kuršumlijskog sela Spanca, ne odustaje od želje da pradedovsku kuću, koju je sačuvao od zuba vremena, učini što dostupnijom turistima i posetiocima. Vlasnik jedinstvene etnokuće na ovom prostoru nastoji da seosko domaćinstvo od pre više stotina godina prikaže na pravi način, i nada se boljim danima.
- Kada sam pre desetak godina ostao bez posla u preduzeću u kome sam radio 30 godina, aktivno sam se posvetio nasleđenom seoskom domaćinstvu, a pre svega kući iz 1879. godine - priča Zvezdan.
Dok uz kamene stepenice ulazi na trem kuće, poznatiji kao doksat, koji, uz odžakliju, gostinsku i spavaću sobu, čini jedinstvenu celinu, on objašnjava da je kuća sačuvana u izvornom obliku, a 1985. godine renovirao ju je Zavod za zaštitu spomenika u Nišu. I unutrašnjost prostorija verno oslikava nekadašnje bogato seosko domaćinstvo između prvog i drugog svetskog rata u kome je svaki predmet imao svoju namenu.
- Osim namere da se posvetim turizmu, želeo sam da posetiocima dočaram život iz tog perioda, tako da sam više od hiljadu starinskih predmeta sačuvao i izložio u drugom delu dvorišta, koje je takođe dostupno posetiocima - ističe Zvezdan, pokazujući naćve za brašno, verige, sađak, drvena kola sa drvenim osovinama i mnoge druge jedinstvene predmete.
Iako je za održavanje ovog domaćinstva potrebno mnogo rada i ulaganja, Zvezdan kaže da pomoći nema niotkud. Kao što izostaje očekivana pomoć opštine, zasad nema ni organizovanih poseta turista, jer nije uspeo da ostvari saradnju sa Turističkom organizacijom. Kako kaže, Zvezdan najviše pomoći očekuje od Turističkog preduzeća “Planinka”, koje u svom sastavu brine o dve banje i poznatom prirodnom fenomenu Đavoljoj varoši. On smatra da bi, pored obilaska ostalih znamenitosti kuršumlijskog kraja, posetioci mogli da posete i njegovu etnokuću i upoznaju se sa nekadašnjim načinom života. Zbog toga, u očekivanju gostiju, Zvezdan već priprema i posluženje, a pre svega hranu na bazi biljaka, voća, povrća i prirodnih začina.
- Pravim rakiju, slatko, džemove, med, čajeve, ali i starinska domaća jela koja uvek imam spremljena u slučaju da naiđu turisti i posetioci - objašnjava Zvezdan, naglašavaući da najčešće priprema tzv. kupus u grnetu, pasulj sa koprivom i druga zanimljiva jela.

POMOĆ OPŠTINE
Iako je posle renoviranja koje je obavio Zavod za zaštitu spomenika iz Niša kuća trebalo da ostane pod zaštitom države, zbog neangažovanja tadašnjih oštinskih vlasti izostala je mogućnost da ova kuća i zvanično postane muzej - objašnjava Zvezdan, koji se, ipak, nada pomoći opštine, kako bi renovirao krov koji prokišnjava.

ULAZNICE
Zanimljivo je da strani turisti koji posete našu kuću obično sami ostave novac, dok se posetioci iz okoline retko maše za džep - priča Zvezdan, čija je etnokuća otvorena za sve zainteresovane posetioce i turiste. Iako ne naplaćuje ulaznice niti ima određenu cenu za razgledanje, kaže da bi mu naplata poseta omogućila da sanira i popravi određene nedostatke, jer otkad je ostao bez posla izdržava se od plate svoje supruge Marine (47), radnice u drvnom kombinatu.