ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


U Dubrovniku i na Hvaru zabranjeno je razgolićen šetati gradom, a oni koji se ipak odluče da prođu gradom bez majice mogu biti kažnjeni sa 500 evra, dok je kazna za šetnju u kupaćim gaćicama 800 evra. Zabranjeno je i jesti na javnim mestima, jer je za to predviđena kazna od 700 evra. "Uštedite vaš novac i uživajte na Hvaru!" - ispisano je na gotovo svim mestima ostrva, dok policija strogo sve kontroliše.

Tako je i u Novalju, gde se na poznatoj plaži Zrče okupljaju partijaneri iz celoga sveta, ali ni policiji nije uvek lako. U Opatiji je jedan tridesetogodišnji Zagrepčanin masturbirao na plaži, a onda policajca koji je pokušao da ga opomene bacio u more! Gradonačelnici mnogih jadranskih gradova žale se na viku turista, posebno Engleza, spavanje na trgovima, nekulturno ponašanje razularenih Evropljana...

Dubrovčani kažu da mnogi spavaju po zidinama zbog vrtoglavih cena najma od nekoliko stotina evra za sobu. "Iznajmljuje se sve, od podruma do tavana, a oni koji ništa ne nađu ponekad prespavaju skriveni i u crkvama", kažu Dubrovčani. Uskoro u Splitu počinje Ultra, a organizatori stalno šalju apele da se posetioci ponašaju u skladu sa pravilima.


TOLERANTNIJI U ISTRI

U MANjIM mestima na hrvatskim ostrvima nikome ne smeta što turisti hodaju bez odeće, devojke u tangama, mladići u kupaćim gaćicama. Mnogo su tolerantniji i gradonačelnici gradova u Istri, od Umaga do Poreča, Rovinja i Pule, gde nisu predviđene stroge kazne za "golaće". Tamo se više žale što nikako ne mogu da nađu sezonske radnike, kuvare i konobare, iako se može zaraditi i 1.500 evra mesečno.