TIM lekara Klinike za neurohirurgiju KC u Nišu, predvođen direktorom prof. dr Vesnom Nikolov je započeo operacijama tumora mozga uz pomoć aparata nazvanog "neuronavigacija", a prvi pacijenti - Slavoljub Petković iz Vlasotinca i Živojin Petrović iz Leskovca - već se uspešno oporavljaju posle pomenutog zahvata.

- "Neuronavigacija" nas tačno navodi na mesto gde se nalazi tumor.

Pročitajte još - Od jeseni leči i iks-nož

Naime, na osnovu snimka vidimo gde se nalazi lezija, ali gama nož nije od pomoći, pa je neophodna operacija koja mora da bude izuzetno precizna, s obzirom na to da se problem često nalazi ili u motornim zonama koje su vrlo bitne za funkcionisanje ekstremiteta i govor, ili u dubokim strukturama mozga gde su centar za disanje i rad srca - objašnjava prof. dr Nikolov i dodaje da posle intervencije pacijenti izlaze bez takozvanog neurološkog deficita, odnosno spremni su za život bez tuđe pratnje i mogu sami da se staraju o sebi.

POZAJMICA

NEURONAVIGACIJA košta oko pola miliona evra i u Nišu će ostati sedam dana. Nadam se da će Ministarstvo moći da nam ga nabavi, jer je tako bilo i sa takozvanim kjuzom, koji je otkupljen posle pozajmice - kaže pomoćnik direktora KC u Nišu zadužen za hirurška pitanja prof. dr Goran Stanojević.