NEPRIJATNI mirisi iz fabričkog kruga kompanije "BIN komerc" iz Kruševca ponovo uznemiravaju ovdašnje ljude koji se redovno žale Gradskoj upravi, medijima i ovoj hemijskoj industriji.

Oglasio se i Štab za vanredne situacije grada na Rasini, a rukovodstvo kompanije tvrdi da će problem vrlo brzo biti rešen.

- Obavezuje se kruševačka filijala firme "BIN komerc" iz Beograda da dostavi izveštaj o završetku postrojenja za redukciju neprijatnih mirisa, a rok je 15. novembar - zaključeno je na sednici Štaba održanoj krajem minule sedmice.

Jer, posle prvih žalbi Kruševljana ove jeseni, nadležni su utvrdili da isparenja dolaze iz kruga nekadašnje hemijske industrije "Župa", a to da neprijatni mirisi potiču iz njihovog pogona za proizvodnju ksantata priznaju i u pomenutoj fabrici. Kažu, prve pritužbe su dobili još pre godinu i po, ali su radili na rešavanju nastalog problema. I, kažu, tokom avgusta je uspešno obavljeno testiranje postrojenja koje će početi da radi 15. novembra.

- Naši sugrađani nemaju razlog za brigu kada je zdravlje u pitanju, jer neprijatni mirisi nisu opasni i štetni - tvrdi direktor kruševačkog ogranka firme "BIN komerc" Bojan Cvetković. - U pogonu za preradu tehnoloških otpadnih voda tretiranje i merenje obavljamo četiri puta godišnje, a emisiju štetnih gasova u atmosferu kontrolišemo dvaput godišnje.


PROČITAJTE JOŠ - Kruševac ponovo guši smrad: Direktor fabrike smiruje sugrađane i obećava rešenje u roku od sedam dana


I, zaista, u fabričkom krugu postavljaju postrojenje za apsorciju mirisa u pogonu koji od 2018. proizvodi više od 300 tona ksantata mesečno. Sredinom oktobra je, pritom, upravo u delu tog objekta izbio požar, ali menadžment tvrdi da on nije bio velikih razmera, te da je od 2013, kada je obnovljena proizvodnja, to bilo prvi put da je nešto planulo.


Bojan Cvetković


- Preduzimamo sve mere opreza, imamo vatrogasnu brigadu, kamion i kompletnu protivpožarnu zaštitu - zaključuje Cvetković.


PROIZVODNjA

BEOGRADSKI "BIN komerc" doo se bavi proizvodnjom flotacionih sredstava (ksantata), a u Kruševcu proizvodi i natrijum hipohlorit za vodovode, bazene i druge fabrike koje u asortimanu imaju sredstva za higijenu. Godišnje je to oko 1.000 tona.