DAN HLEBA I SIRA: Čuvari tradicije
01. 11. 2019. u 22:28
Pirotska Mlekarska škola organizovala "Dan hleba i sira"
Foto: V.Ćirić
Prema rečima direktora škole Nenada Đorđevića, u školi, kroz praktičnu nastavu, stasavaju budući pekari i prerađivači mleka, odnosno majstori za čuveni pirotski kačkakvalj i na taj način čuvaju tradiciju. Pod budnim okom nastavnika praktične nastave i tehnologa, uče izradu i mešenje raznih slavskih kolača, slanih i slatkih testa, sa kvascem i bez kvasca i mešenje umetničkih oblika testa. kako navodi direktor đaci savladavaju i veštinu izrade pojedinih italijanskih sireva.
Pomenuta škola je inače, jedna od retkih prehrambenih koja je opstala sa prostora bivše SFRJ. Identične obrazovne ustanove radile su u Bjelovaru i Kranju, ali je pirotska ostala jedinstvena na Balkanu pa se u njoj školuju buduću mlekari iz cele Srbije. Na izložbi su se pojavili i đaci sa svojim mentorima iz Aleksinca, Niša, ali i iz bugarskog mesta Gabrova. Odlična je baza za studiranje na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, sa kojim je potpisala protokol o saradnji, budući da nosi ime Dr Obrena Pejića, svojevremeno predavača na ovoj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi iz prestonice. Đaci pirotske škole inače odmah nakon diplomiranja mogu da dobiju posao u nekoj od mlekara širom Srbije, a ima i onih koje ovde školuju svoje stipendiste.
Pročitajte još: Srpska proja "rame uz rame" sa svetskom klasom hleba

Dekan poljoprivrednog fakuleta Dušan Živković, navodi da saradnja sa Mlekarskom školom nikad nije prestajala i da ona može da bude ogledna baza tehniologije mleka. Odnos između fakulteta i ove škole je kao odnos majke i kćerke.
Komentari (1)