NIJE tajna da domaćice sa juga Srbije od paprike umeju da naprave i sladoled, ali je, ipak, mnoge iznenadila kreativnost učesnika nedavnog, Šestog festivala zimnice, koji je organizovan na niškoj pijaci "Bubanj".

- Moje slatko od ljutih papričica, čeri paradajza i grožđa je posebno oduševilo strance. Jer, iako nema konzervansa, ne može da se pokvari zato što se sve pojede čim se otvori tegla - ponosna je Tatjana Šljivić iz Kormana koja pravi još pikantni sos od zelenog paradajza i svežeg rena, kao nesvakidašnji prilog pečenju.

A, za novim kombinacijama povrća, začina i sira - iako je već zašla u osmu deceniju - neprestano traga i Nada Piperković, pa nudi ne samo pekmez od kestena, već i jaja od prepelice u dunstu. Kaže, to je stari jevrejski recept koji je ovde pomalo zaboravljen, a nekada je svaka kafana u Srbiji na stolu imala meze upravo od kuvanih jaja u lukovini.

Pročitajte još - Ajvar koji se prodaje od "usta do usta"

- Iako se, inače, pravi od bundeve i slatkog vina, moj recelj je specifičan jer u božanskom nektaru kuvam paprike i paradajz - kaže, uz napomenu da je spremanje pomalo egzotične zimnice podmlađuje, Milica Savić (82) iz Taskovića, dok Blage Petruševski iz udruženja Makedonaca "Bardar" naglašava da je za "muški ajvar", osim ljubavi, potrebno još najmanje dva dana rada.

MALIDžANO

UČENICI Srednje stručne škole iz Bujanovca su predstavili svoj specijalitet od plavog patlidžana i senfa, a mladi Vukašin Kostić (na slici) kaže da malidžano može biti ne samo prilog jelu, već je ukusan i sa vrućom pogačom - pogotovo ako se doda i koje parče sira...


Milica Savić