SVAKA nagrada ima svoje značenje, a ova koju mi je dodelio Grad Novi Sad posebna je i značajna jer simbolizuje borbu protiv fašizma i svakog drugog ugnjetavanja ljudi, kao i borbu za ljudska prava. To, za "Novosti", ističe profesor Fakulteta tehničkih nauka (FTN) dr Ilija Kovačević, jedan od dvojice ovogodišnjih dobitnika Oktobarske nagrade.


- Rođen sam posle Drugog svetskog rata i odrastao u Novom Sadu, pa mi je utoliko ovo priznanje još važnije. Antifašizam i istinoljublje za mene su neprolazne vrednosti, na čijim osnovama vaspitavam svoju decu i sve mlade - dodaje profesor Kovačević, koji je gotovo celokupan rad ugradio u napredak i razvoj FTN-a, ugledne obrazovno-naučne institucije u našoj u zemlji i svetu.


Roker, muzičar, umetnik, kulturni poslenik Milan Mumin je, kako ističe, na prvu loptu priznanje doživeo kao nagradu celoj njegovoj generaciji i svim drugim rokenrol generacijama, koje su najviše "iskrvarile", tako malo dobile, a minimalno ili nimalo se prodale.


- Najviše mi imponuje što sam prvi laureat sa ove "mračne" i neformalne strane, ali takođe mislim da je nagrada potpuno zaslužena. Drago mi je da su i predlagači i komisija razmišljali "izvan kutije" - kaže Mumin.


Milan Mumin


Novembarska povelja za ovu godinu pripala je dr Milošu Petroviću, veterinaru, rabiologu i naučniku, nekadašnjem direktoru Pasterovog zavoda u Novom Sadu i pukovniku u rezervi Bošku Pilipoviću, predsedniku gradske Organizacije rezervnih vojnih starešina.

Miloš Petrović


- Možda je ovo priznanje malo zakasnilo, za mene u ovim poznim godinama, ali, kako narod kaže, nikad nije kasno. U svakom slučaju, lepo je i godi mi - kaže, za "Novosti", dr Petrović, koji je pre četiri dana proslavio 89. rođendan. U svetu nauke poznat je po svom radu na proizvodnji vakcine protiv besnila za ljudsku upotrebu, a značajan trag ostavio je i kao dugogodišnji direktor Pasterovog zavoda. U njegovom mandatu je ta ustanova postala nacionalna referentna laboratorija za besnilo.


Pročitajte još: Muminu oktobarska nagrada Novog Sada


Boška Pilipovića je za Novembarsku povelju predložila Organizacija rezervnih vojnih starešina Novog Sada. Više decenija je volonterski aktivan u društvenom životu grada, a izuzetne rezultate postizao je radeći na poslovima odbrane, bezbednosti i vanrednih situacija.

Boško Pilipović


- Drago mi je što sam dobitnik Novembarske povelje. Za svoj rad dobio sam više od stotinu društvenih priznanja, a ovo mi je jedno od najdražih. Ono je od naroda, a posebno je i po tome što se dodeljuje povodom oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu - ističe, za "Novosti", Pilipović, koji je iz rodnog Velikog Cvjetnića kraj Drvara došao u Novi Sad na studije i u tom gradu proveo ceo radni vek.


Visoka gradska priznanja ovogodišnjim dobitnicima uručiće gradonačelnik Miloš Vučević, na svečanosti u Gradskoj kući u podne.

Ilija Kovačević


ISTORIJA

OKTOBARSKA nagrada dodeljuje se povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, a Novembarska povelja u znak sećanja na 9. novembar 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembar iste godine, dan kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.