POLAGANjEM venaca na Spomenik palim borcima danas počinje obeležavanje Dana opštine Trstenik, gde je nedavno završena izgradnja novog mosta preko Zapadne Morave.

Vrednost ove investicije iznosila je oko 700.000 evra i most, dug 104 metra, primarno će služiti za distribuciju vode od izvorišta Zvezdan do naselja sa desne strane reke, gde živi više od 8.500 ljudi.

- Most je otvoren za pešački saobraćaj, po prvi put od postojanja, a ono što je najvažnije, rešiće višedecenijske probleme sa vodosnabdevanjem - iznosi Aleksandar Ćirić,predsednik opštine Trstenik, precizirajući da je neimarski poduhvat obezbeđen sredstvima Vlade Srbije, KFV banke i lokalne smaouprave.

U Trsteniku se radilo i na izgradnji novog magistralnog cevodovoda dužine 8,5 km,ali i na izgradnji mosta u Medveđi. Plan je da 42.000 meštana redovno dobija zdravu vodu iz gradskih izvora ili sa regionalnog sistema Ćelije kod Kruševca.

Pročitajte još - Trestik: Most za cevovod i pešake

- Opštinu su u proteklih godinu dana obeležile brojne investicije, pre svega u putnu infrastrukturu-iznosi Ćirić.- Veliko naseljeno mesto Stopanje dobija obdanište, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom pravde pobošljani su uslovi u više škola. Predstoje nam tri investicije, čija vrednost premašuje 200 miliona dinara, rekonstrukcija obrazovnih ustanova u Velikoj Drenovi i Milutovcu, izgradnja sale u Pejovcu.

U opštini kažu da je kompanija “Amfenol”,koja proizvodi elektronske i optičke konektore, uposlila je više od 300 radnika. U Ministarstvu privrede potpisan je ugovor o finansiranju kapaciteta industrijske zone “Zapadna Morava”.

- Sada se otvaraju mogućnosti dolaska novih investitora, vrednost projekta je 40 miliona dinara-navodi Aleksandar Ćirić.- Izgradnjom Moravskog koridora, koji je posebna šansa za razvoj, predviđena je izgradnja još jedne industrijske zone između Trstenika i Vrnjačke Banje. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, broj Trsteničana koji traže posao spustio se ispod 4.000,prvi put za zadnjih 19 godina.

Foto: S. Babović

AKADEMIJA

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, posetiće danas Trstenik i obići novi pešački most. Za danas je zakazana i svečana sednica Skupštine opštine Trstenik,sa svečanom akademijom.