KRALjEVO – Komemorativnom sednicom gradske skupštine i pravslavnim parastosom koji su na Groblju streljanih služili sveštenici žičke eparhije, danas je u Kraljevu na prigodan način obeležena 78. godišnjica fašističkog zločina u kojem su nemački okupatori streljali više od dve hiljada nevinih civila.


Osim tadašnjih žitelja Kraljeva, fašisti su za samo nekoliko oktobarskih dana 1941. godine u znak odmazde streljali i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene od okupatora, utočište našle u gradu na Ibru.

Uz zvuke sirena i počasne plotune, pred više od hiljadu Kraljevčana, vence i cveće na humke stradalih rodoljuba, osim njihovih potomaka, položili su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i čelnici lokalne samouprave, predstavnici Raškog okruga, vojske, policije i Žandarmerije, kao i delegacije bratskog grada Maribora, susednih opština, političkih stranaka i brojnih kraljevačkih udruženja.


- Mislimo da znamo kako je stvarno bilo oktobra pre 78 godina. Mislimo da čitanje svedočanstava preživelih može da nas stavi na njihovo mesto i da su taj užas i strah koji osećamo njihovi. Mislimo da tuga i bol koji danas osećamo može da stane u istu vrstu sa tugom i bolom o kojima su nam pričali oni koje su najvoljeniji zauvek napustili. Možemo samo da slutimo – pored ostalog rekao je gradonačelnik Terzić. – Što ne znači da ne osećamo, da ne tugujemo, da ne krvarimo. U nama je to. Duboko urezano. Pamtimo, ali se i ponosimo. I što vreme više odmiče, to se grčevitije hvatamo za svoju prošlost. Znamo da bez nje nećemo imati ni budućnost. Od njih prošlih učimo, da bismo svoje buduće podučavali.

KRALjEVSKI VENAC

OVOM prilikom, u amfiteatru Groblja streljanih, glumci kraljevačkog pozorišta izveli su poetsko-scenski recital „Kraljevski venac“, čiji je autor Vladimir Jagličić, a u režiji Aleksandre Kovačević.