IAKO se većina obradivih površina u rađevskom selu Bogoštica, nedaleko od Krupnja, nalazi u brdima, vredni domaćini su uspeli da iskoriste svaki pedalj.

Izuzetak nisu ni braća Pavlović - Gvozden i Pavle - koji nastavljaju tradiciju svojih pradedova, dedova i oca. Pritom, njive obrađuju uz pomoć volova sa kojima i prevoze sve što im treba za kuću i okućnicu. Kažu, bez volova ovde nema posla, ali se čude što su u čitavom selu ostala samo tri para.

- Sve stignemo da uradimo, iako je tačno da sve duže traje nego da se čini uz pomoć mehanizacije. Ali, ovako je i sigurnije, nego da po ovim vrletima sedamo na freze ili traktore - kaže Gvozden Pavlović.


PROČITAJTE JOŠ - Mile sve volove sad "obuva" besplatno


U Rađevini, tvrdi, nema godine, a da po nekoliko ljudi ne izgubi život rukujući pomenutim mašinama...

- A, u našem selu, pre nepunih trideset godina nije bilo kuće bez volova, sve dok nije zavladala moda kupovine traktora-uglas zaključuju složni Pavlovići.


SAMOUKI

Pavlovićima je pogodnost i to što su odavno naučili da sami potkivaju volove, pa više nemaju potrebe da ih "teraju" u susednu Azbukovicu i stvaraju dodatni trošak. Kažu, tamo je bio preostao jedini kovač u celom kraju, bez obzira na činjenicu da čitav ljubovijski kraj ima volova koliko i sama Bogoštica.