Na inicijativu „Glasa Crkve“, izdavačke kuće Eparhije šabačke i Srpske kraljevske akademije, u Šapcu će, 7. oktobra, biti postavljeno spomen obeležje na Isidoru Sekulić.

Spomen ploča biće postavljena u Ulici kralja Aleksandra broj 15, na kuću gde je baš tog dana 1909. godine stigla čuvena naša književnica i gde je živela do 1912. godine, rekao nam je protođakon dr Ljubomir Ranković.

Spomen obeležje će da uradi i da daruje akademik SKANU, Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, rodom iz Banjana u Staroj Hercegovini. Mirković kaže da mu je zadovoljstvo da „ovekoveči“ mesto gde je tri godine živela „velika književnica, velika Srpskinja i velika vernica SPC, neponovljiva Isidora Sekulić“.

Po rečima akademika profesora dr Mirka Kerkeza, zamenika generalnog direktora Kliničkog centra Srbije, „Srpska kraljevska akademija, čiji je bila jedan od najcenjenih članova, na ovaj način i danas, se seća nje i podseća na njeno veliko umetničko delo i veliku ljudsku dušu“.

Kuća gde je Isidora živela

-Kraljevskom akademiku mesto je u kraljevoj ulici Šapca, slavnog i ponosnog grada, koji je imao čast da Isidora bude jedan od njenih najučevnijih stanovnika – kaže protođakon dr Ljubomir Ranković. -Pre postavljanja, spomen obeležje će da osvešta vladika Lavrentije, koji je, inače, njen savremenik i poznanik, a bio je prisutan i na njenoj sahrani.