SVILAJNAC - Konjički sport vraća se u Svilajnac na „velika vrata“ - ocenio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je danas otvorio drugi Konjički sabor.

On je izrazio i nadu da će ovaj grad, koji ima kvalitetne konje, uskoro da se upiše na regionalnu mapu, i dodao da će gradski hopodrom biti izgrađen za godinu-dve. Zahvaljujući tome, đaci Poljoprivredno-veterinarske škole učiće na najaboljim grlima, a građani će dobiti još jednu priviligiju, moći će da se bave jahanjem konja.

- Na prvom, prošlogodišnjem saboru, učestvovala su 72 konja, a već ove godine 100 grla. Održana je kružna revija, dvoprezi i četvoroprezi nadmetali su se u vožnji preciznosti, a stručni žiri ocenjivano je i poreklo, kretanje, negovanost i opremu konja. Svilajnac je danas bio centar konjičkog sporta i zaprežnih vozila iz Bačke Palanke, Kragujevca, Niša, Beograda, Sombora, Svilajnca... - rekao je Vladan Jovković, predsednik Konjičkog kluba „Mara“, koji ima 65 članova i više od 120 konja.

Vladan je najponosniji na lipicanera Inđiju Bornika, koji je osvojio beogradski derbi 2009. godine, koga je danas jahao njegov sin Aleksa, i na kobilu Ružu Ripolistu, koju je jahala njegova kćerka Milena, a koja je grlo princeze Jelisavete, koje su dobili na poklon.

Pročitajte još - Galop rasnih konja kraj Resave

- Za mene su konji sve. Mnogo ih volim. Sama brinem o Rini, koju mi je tata kupio. Jašem tek pola godine, pa ne mogu još da se takmičim, jer nemam dovoljno iskustva – rekla nam je najmlađa učesnica, Natalija Trejkić (8) iz Jasenova kod Despotovca.

Njen otac Jovica kaže da mu je neobično što ona toliko voli konje, jer to nije uobičajeno za njihovu porodicu. Pošto je neprestano jahala alspku kozu, on je rešio da joj za rođendan kupi lipicanera s papirima.

Meštani uživali u takmičenju lipicanera


- Konjarstvom se bavim 20 godina. Godinama sam posećivao konjičke manifestacije i srećan sam što imam svog konja - izjavio je Zoran Đorđević, koji u etno selu u Brestovu kod Despotovca radi u školi rekreativnog jahanja.

Aleksa i Milena Jovković


Jovica Živanović iz Lapova, koji je na manifestaciju dojahao na pastuvu Zora, koji je čipovan i ima sve papire, konje čuva već tri decenije.

Jovica Živanović dojahao na pastuvu Zora


- U početku sam imao radne konje, ali ubrzo sam počeo da uzgajam samo lipicanere, jer ih najiše volim. Imaju specifičan, graciozan hod, stav, dopada mi se njihova boja – rekao je Jovica.

Zoran Živanović s kobilom Dežavu


Aleksandar Marković i Dušan Stefanović upravljali su dvopregom ergele Vladana Rajkovića iz Svilajnca, koju su vukli Ištvan i Sigea. Zbog velike konkurencije, za takmičenje su se, vele, svakodnevno pripremali mesec i po dana.

Takmičenje dvoprega


Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac