MEĐUNARODNI projekat "Pametna i održiva potrošnja energije", koji je započet u junu ove godine i realizuje se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, okupio je četiri partnera. Reč je o gradu Zrenjaninu, Regionalnom centru za društveno-ekonomski razvoj "Banat", gradu Temišvaru i Klasteru održive energije Rumunije - ROSENC. Cilj je da se zajednički doprinese postizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU "20-20-20", kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama i poboljšanju njihovih kapaciteta za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Pročitajte još - Zrenjanin: Vožnja biciklom do Temišvara

Projekat će trajati do marta 2021. godine, a za to vreme trebalo bi da se osnuje Regionalni centar za energetsku efikasnost "Banat" u Zrenjaninu, zatim da se poboljšaju kapaciteti nadležnih organa i promoviše prekogranična mreža za edukaciju i istraživanja o ekološkim resursima i istovremeno podigne svest stanovništva o važnosti uštede energije i korišćenja obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Vrednost projekta je 850.000 evra, a predviđena je izgradnja prve pametne zgrade u Banatu, zatim izrada Master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata, niz edukacija, kao i pilot akcije u srednjim školama.