LESKOVAC – Roditelji učenika leskovačke OŠ „Josif Kostić“ u četvrtak su održali protest jer još uvek nije okončana rekonstrukcija i sanacija ove obrazovne ustanove iako je to prema prvobitnim najavama trebalo da bude završeno za 100 radnih dana. Od početka radova prošle su skoro dve godine, a kraj posla se i ne nazire. U toku izgradnje ispostavilo se da građevinari na ovoj školi imaju mnogo više posla od projektovanog. Radovi su u međuvremenu prekinuti, a sada se čeka na proceduru izbora novog izvođača koja, prema rečima roditelja, predugo traje.

Pročitajte još: POKLONI METOHIJSKIM ŠKOLAMA: Pribor za lakšu nastavu

Od sreće i ushićenja što će njihova deca dobiti najmodernije uslove za izvođenje nastave do opšteg nezadovoljstva, koje su roditelji iskazali protestom, prošlo je 650 dana. Za to vreme 920 učenika najstarije osnovne škole u gradu na Veternici nastavu pohađaju u tri različita objekta za koje roditelji ističu da su neuslovni.

- Od kada je sve ovo počelo njima ni jedan čas ne traje 45 minuta, a u dva od ta tri objekta su skraćeni na pola sata. Deca ne znaju šta je školsko zvono. Dve školske godine nemaju veliki odmor, ni časove fiskulture. Nastavu pohađaju u memljivim suturenima bez adekvatnih toaleta, pa te potrebe obavljaju kod kuće. Razočarani smo kao roditelji i više ne želimo ovo da trpimo. Tražimo da se škola završi što pre, jer ovako „propadaju generacije dece“, dok se odgovornost prebacuje sa jednih na druge – pričaju okupljeni roditelji.

Traže da se ubrzaju procedure


Pročitajte još: RAD ŠKOLE OBNOVLjEN OPRAVDANO: Ove godine povećan broj đaka u prokupačkom udaljenom selu Tovrljanu

Predsednica Saveta roditelja Nataša Kocić ističe da je nezadovoljstvo roditelja eskaliralo zbog toga što nemaju nikakve informacije šta će se ubuduće dešavati sa ovim projektom niti kada bi on mogao da bude završen, a da su obećanja iz lokalne samouprave da će ovog meseca početi radovi pala u vodu, jer očekivani tender još uvek nije raspisan. Zbog toga su stupili u štrajk upozorenja.

Dnevnici na podu nezavršene škole- Mislimo da je krajnje vreme da se ovaj problem reši i da naša deca dobiju normalne uslove za rad. Škola radi u tri smene. Teško nam je da uskladimo svoje obaveze sa obavezama dece. Mnoga su zbog toga odustala od vanškolskih aktivnosti kojima su se ranije bavila. Nas ne zanima šta je problem da sve ovo ovoliko dugo traje i ko je odgovoran za to, ali zahtevamo da se neko konačno time ozbiljno pozabavi i da škola bude završena – istakla je presednica Saveta roditelja.

Ni direktor škole Ilija Đorđević ne zna odgovor na pitanje „gde je zapelo“ sa radovima.

Nezavršene učionice OŠ Josif Kostić- Ne stidim se da kažem da nešto ne znam. Znam da nas očekuje zamena termo-tehničkih elemenata u podstanici, treba uraditi podove i postaviti vrata. Imamo naprslinu ploče koje mora da se sanira zbog čega je rađena dodatna ekspertiza. Nije završena fiskulturna sala kao ni parterno uređenje dvorišta – nabraja direktor Đorđević.

Spekulacije da je prvobitan projekat rekonstrukcije i sanacije objekta bio loš direktor nije želeo da komentariše jer za tako nešto nije kompetentan. Kaže da je u međuvremenu urađen i novi projekat koji je poslat finansijerima iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije i da on ne zna šta će se ubuduće dešavati.

Molba učenika na balonu


Roditelji sa kojima smo razgovarali su najavili da će protestna okupljanja biti nastavljenja ukoliko uskoro ne bude bilo kakvih pomaka, a ne isključuju ni mogućnost potpunog bojkota nastave.

Nataša Kocić, predsednica Saveta roditelja OŠ Josif KostićSTALNO PRODUŽAVANjE ROKOVA

Rekonstrukcija škole „Josif Kostić“ počela je novembra 2017. godine, a rok za završetak radova je nekoliko puta produžavan. Od juna prošle godine u školi nema ni radnika, a nastavak rekonstrukcije i sanacije je lokalna samouprava više puta najavljivala i pomerala. Izvođač je odlaganje završetka posla pravdao nepredviđenim naknadnim radovima što je prvobitnu vrednost ove investicije podiglo sa 60 na 72 miliona dinara. Ranije su saopštene procene da će do okončanja svih radova dodatno morati da se uloži još oko 50 miliona dinara.

Ilija Đorđević, direktor OŠ Josif KostićREČ NADLEŽNIH

U Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima kažu da je u pripremi javna nabavka za radove na drugoj fazi rekonstrukcije škole i da se za više detalja obratimo gradu Leskovcu jer su nosioci Programa obnove javnih objekata iz sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta, koji je donela Vlada Srbije, jedinice lokalne samouprave. Sa šefom gradskog Odeljenja za društvene delatnosti Sašom Mladenovićem nismo uspeli da stupimo u kontakt.