POSLE decenija mirovanja, stanogradnja u Čačku je u punom zamahu, a zbog potražnje za novim kvadratima - investitori, uprkos tome što trenutno "niče" desetak nemalih zgrada, tek planiraju da zasuču rukave.

Agenti za prodaju nekretnina u gradu na Moravi kažu da nove stanove poslednjih godina uglavnom prodaju sami investitori, u direktnom dogovoru sa kupcem, pa se vlasnik zna i pre nego što višespratnica bude završena. Zato je konkurencija oštra, a borba za mušterije podrazumeva podizanje kvaliteta gradnje, odnosno materijala koji se koriste.

Pritom, nezavršeni stanovi u novogradnji se prodaju za oko 1.000 evra po kvadratu - što je dvostruko skuplje od onih gotovih i odmah useljivih u nekoj od starijih zgrada.

- U ponudi trenutno nema novije gradnje, iako su cene u stalnom porastu - kaže Rade Simović iz agencije "Tatalović". - Stariji stanovi su zantno povoljniji, a nedavno smo jedan prodali za samo 390 evra po kvadratu. Ipak, Čačani se ređe odlučuju da ulože još dodatnih 100 do 200 evra za kvadratni metar i tako povoljnije dobiju bukvalno nov stan, po svojoj meri.

Stanove u izgradnji, pritom, mahom kupuju mlađi Čačani i "taze" bračni parovi - iz kredita - mada ima i imućnijih koji do krova nad glavom dolaze plaćanjem u gotovini.U takvim okolnostima, čak, nije neobično ni to što u jednoj od centralnih čačanskih saobraćajnica, Ulici kneza Miloša jedna preko puta druge, "niču" dve višespratnice potpuno različitih investitora.


PROČITAJTE JOŠ - Čačanskom naselju ime Bore Čorbe


Inače, završava se i objekat u Balkanskoj ulici, do vrtića "Mali kapetan", a skoro je gotova i zgrada u Ulici Svetog Save, nedaleko od OŠ "Dragiša Mišović". Zato investitori, poput lokalnih privrednika među kojima su prepoznatljiviji "Hidrogradnja" i "Mićić gradnja", već uveliko merkaju placeve u naselju Avenija 2, gde bi uskoro trebalo da započne izgradnja nekoliko stambenih zgrada.PROČITAJTE JOŠ - OBRAČUN ZBOG SPORA OKO STANA: Klijent pogodio advokata hicem iz pištolja, pa uhapšen (FOTO)KUĆE

IAKO ih ima u ponudi, na teritoriji Čačka je prodaja kuća drastično opala. Mahom ih pazare investitori, ako su na atraktivnoj lokaciji sa dodatnim placem, ili kad su dve zgrade jedna kraj druge da bi potonjim rušenjem oslobodili prostor za rentabilniju višespratnicu.