DEVETNAEST godina u Somboru radi neobična dečja pijaca.Svake subote, posle sedam časova ujutro, kolone klinaca i klinceza slivaju se niz centralni somborski Trg Svetog Trojstva. Sa prepunim torbama i ruksacima žure da zauzmu mesto na kojem će izložiti raznovrsnu ponudu, namenjenu uglavnom vršnjacima.

Za tili čas, popularni "ćelavi trg", kako ga inače nazivaju Somborci, oživi i zašareni se raznovrsnim lutkama, igračkama, školskim priborom, obućom, odećom...

Pijaca je ograđena, a tu su i redari koji brinu da sve protekne u najboljem redu. Odrasli, međutim, ne mogu da na njoj trguju, ali zato mogu da kupuju.

Jedinstvena u Srbiji, somborska dečja pijaca pokrenuta je pre devetnaest godina uz finansijsku podršku Fonda za otvoreno društvo, a o njoj brine Centar za socijalni rad u Somboru.

Na pijaci se svake subote susretne od 250 do 300 malih prodavaca sa više stotina posetilaca-potencijalnih kupaca.Radi se od sedam do 11 časova, a kada se svi raziđu, na Trgu nema otpadaka ni papirića. Svi zajedno se trude da ga ostave čistog, onakvog kakvog su ga i zatekli. I sve tako do početka oktobra.

Pročitajte još - Dečija pijaca u Somboru

Aleksandar Plavšić (11) na pijacu dolazi drugu godinu. Doneo je iznošene majice i košulje, koje su mu male. Kako kaže, prodao je dve majice i zaradio 500 dinara. Iznošenu garderobu prodaje i Aleksa Mijić (10), koji na ovu neobičnu pijacu dolazi treću godinu. Rešivši se viška garderobe, i igračaka zaradio je, zadovoljno veli, 1.000 dinara, koji će mu dobro doći za džeparac. Jedanaestogodišnji Andrej Alkanović smeška se što je uspeo da proda iznošene patike i garderobu.Imao je sreću da zaradi 1.100 dinara, a to će mu dobro doći da kupi školski pribor. Njegov vršnjak Luka Milić već dve godine ima iskustva na pijaci. Prodao je obuću, igračke i majicu i zaradio 1.000 dinara, kaže dobro će mu doći za džeparac.


U Centru za socijalni rad u Somboru ističu da pravo prodaje imaju isključivo deca, a cilj je da se spoji korisno i zabavno i da tako deca prodajući višak svoje robe i igračaka - sve ono što su prerasla - urade nešto korisno i da istovremeno počnu da shvataju upotrebnu vrednost stvari koje prodaju.

TEZGE

- ZAKUP "tezgi" (podmetača u vidu veštačke trave) plaća se 50 dinara i od toga se finansira redarska služba. Pijaca ima upravni odbor, u kojem su, takođe, dečaci i devojčice, koji donose ključne odluke. Naravno, u tom odboru ima i starijih, koji im svojim savetima pomažu - veli Nebojša Peurača, koordinator Dečje pijace.