AMERIČKA kompanija "Džon Dir", jedan od najpoznatijih proizvođača traktora na svetu, za izgradnju distributivnog centra kupila je dva hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Sever i na taj način "zatvorila" sve njene kapacitete.

S obzirom na to da u Sremskoj Mitrovici više nema slobodnih mesta za investitore, a njihovo interesovanje za započinjanje ili širenje biznisa ne jenjava, lokalna samouprava započinje uređivanje nove radne zone - Sever 3. Inače, iz firme "Džon Dir" su prvobitno bili najavili da će pazariti jedan hektar, ali su u međuvremenu odlučili da zauzmu dvostruko veće zemljište i dva hektara su platili oko 15 miliona dinara.

- Pored distributivnog centra, ovde će se nalaziti i njihov izložbeni salon, odnosno svojevrsni punkt sa kojeg će robu plasirati na tržište Republike Srpske, BiH i još nekih zemalja u regionu - kaže načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić.

Pročitajte još - Zakup zemlje - na klik

U ovom gradu, pored industrijske zone Sever, postoje još dve, a samo je u zoni Jezero ostalo slobodno šest hektara građevinskog zemljišta.

- Zato smo odlučili da formiramo novu radnu zonu koja će se prostirati uz sadašnji auto-put od Beograda do Zagreba, sa uključivanjem na savremenu saobraćajnicu do Sarajeva - precizira Jokić, i najavljuje da će opremanje započeti već do kraja godine.

Inače u zoni Sever pored američkog "Kuper standarda" koji se bavi proizvodnjom gumenih i plastičnih delova za velike automobilske kompanije, ovde posluje još pet firmi.

START

IZGRADNjA dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, čiji je početak trebalo da ozvaniči turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - bez obzira na odlaganje njegove posete Srbiji - započeće tokom ove sedmice. Na gradilištu kod Kuzmina je već postavljen kamp u kojem se nalazi oko hiljadu radnika firme "Tašjapi" koji su spremni za posao čija je vrednost procenjena na 230 miliona evra.