NOVI REKORD TIMA IZ „KOLIBE“: Pljeskavica od 66 kilograma (FOTO)
29. 08. 2019. u 22:06
Na jubilarnoj „Roštiljijadi“ najveća pljeskavica tri puta teža od one pre 30 godina. Najveća pljeskavica oblikovana i ispečena od 66,5 kilograma roštilj mesa
Foto: I. Mitić
- Mislim da je sa postojećom skarom dostignut maksimum i da bi naredne godine morala da se obezbedi veća, kao i sve drugo što je neophodno da bi ova tradicija bila nastavljena. Zbog toga smo i uvažili rekord, ali smo morali da umanjimo težinu za komadić koji se odvojio prilikom pečenja – kazao je Saša Mišić, predsednik ovogodišnjeg žirija.
Uprkos tome trojica leskovačkih roštiljdžija nisu krili zadovoljstvo što se i četvrti put upisuju u „knjigu rekordera“. Ostaje žal što ni na jubilarnoj „Roštiljijadi“ nije bilo zvaničnih predstavnika „Ginisa“.
.jpg)
- Spremanje, oblikovanje i pečenje je trajalo oko 90 minuta. Najteže je bilo okretanje. Malo jače smo to učinili, ali je važno da smo ipak uspeli. Možda smo mogli da idemo na veću težinu, ali nema potrebe, jer za sada konkurencije nema – kazao je Ljubiša Đorđević.
On je dodao da se, zbog težine pljeskavice, bliže maksimumu i da će biti gotovo nemoguće okrenuti pljeskavicu tešku 68 ili 70 kilograma, a da ona ne pukne. Ako bi dobili nove i veće „alate“ Ljubiša ipak ne isključuje ni tu mogućnost. Ovaj tim ne planira da odustane.

- Bilo je teško. Temperatura pored skare je izuzetno velika, ali s obzirom na to da nam nije prvi put pomoglo nam je iskustvo. Ne planiramo da odustanemo. Sve dok možemo pokušavaćemo da pljeskavica bude i veća i teža – istakao je Predrag Lazarević i dodao da skara mora da se poveća, jer naredne godine podižu „lestvicu“ bar za jedan kilogram.
Velika pljeskavica je podeljena okupljenim građanima koje je tokom njene pripreme zabavljao trubački orkestar Elvisa Bajramovića iz Bojnika, pobednika ovogodišnjeg Sabora trubača u Guči.
.jpg)
NAJBOLjI ROŠTILjDžIJA
Na tradicionalnom takmičenju majstora roštilja „Dragi Gligorijević Bure“ sveukupni pobednik je Miljan Kocić iz leskovačke Visoke poslovne škole strukovnih studija. Roštiljdžije su se u četvrtak nadmetale u pravljenju ćevapa, pljeskavice i moderne varijante jela sa roštilja, a predsednik žirija je i tu bio „pakleni“ kuvar Saša Mišić. On je oceno da je pravih majstora roštilja sve manje, da se ovaj zanat dugo uči i da u svemu presudnu ulogu ima praksa.
- Na toj mapi Leskovac je u centru Balkana i tu je da širi znanje i da sačuva tradiciju čuvenih leskovačkih roštilj majstora – poručio je Mišić.