DVE kikindske strane firme, francuski "Mekafor" i italijanska "Kalcedonija", koje imaju pogone u Kikindi, donirale su medicinske aparate Opštoj bolnici u Kikindi ukupne vrednosti 1,1 milion dinara. Za potrebe službe za anesteziju i reanimaciju, "Kalcedonija" je obezbedila 333.000 dinara, dok je "Mekafor" donirao 856.000 dinara za očnu ambulantu.

Zahvaljujući ovoj donaciji, služba za anesteziju i reanimaciju dobila je video-laringoskop s pratećom opremom, krivinom i špatulama, naizgled mali aparat, ali velikih mogućnosti prilikom pregleda disajnih puteva kod pacijenata.

- Dobili smo kompjuterizovanu opremu novije generacije, koju već koristimo, i prezadovoljni smo njenim mogućnostima. Ona obezbeđuje znatno lakši, brži i bezbedniji rad anesteziolozima u zbrinjavanju najtežih pacijenata sa kompromitovanim disajnim putevima u intenzivnom lečenju, kao i sa pacijentima koji zahtevaju dugotrajnu veštačku ventilaciju. Do sada smo koristili staru, jednostavniju opremu, skromnijih mogućnosti - objašnjava dr Smiljana Tomašev, načelnica Odeljenja za anesteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje.

Direktor "Kalcedonije" Adrijano Zoni napomenuo je da u Kikindi zapošljavaju 200 ljudi, da planiraju da udvostruče kapacitet, kao i da će nastaviti donatorske aktivnosti.

- U svakoj zemlji u kojoj imamo firme želimo da pospešimo razvoj okruženja. U saradnji sa Gradom, nastavićemo istim pravcem - najavio je Zoni.

Zahvaljujući donaciji kompanije "Mekafor", Opšta bolnica je nabavila biomikroskop za očnu ambulantu, a oftalmolog dr Dragana Radin objašnjava da je to najvažniji uređaj, jer omogućava kompletan pregled oka.


- Ovo je najosnovniji aparat u oftalmologiji, bez kojeg rad u ambulanti apsolutno nije moguć. Ovaj aparat se koristi za pregled svih delova oka, kako prednjeg, tako i zadnjeg segmenta, znači od površine oka i očnog dna do unutrašnjosti oka, a služi i za merenje očnog pritiska. Novi aparat za nas je veoma značajan, jer smo do sada koristili aparat star 37 godina, koji se često kvario, a rezervnih delova više nema. Prošle godine, zbog kvara tog aparata, pregledi u ambulanti nisu bili mogući nedelju dana - napomenula je dr Radin.


PROČITAJTE I:UMETNIČKE SLIKE UKRASILE IZLOGE: Izložba povodom „Ljubičevskih konjičkih igara“
Direktor "Mekafora" Nebojša Nedeljković istakao je da je zadovoljstvo učestovati u akciji za poboljšanje kvaliteta života svojih sugrađana. Prošle godine pomogli su Dečji dispanzer.

- Nastavićemo donacije u oblasti zdravstva, kulture i sporta - najavio je Nedeljković.

Svoje donacije bolnici ove dve firme obezbedile su na poziv Gradske uprave, koja je i ranije posredovala u realizaciji ovakvih akcija.

- Ovo je pokazatelj našeg veoma dobrog odnosa sa lokalnim kompanijama. Ove godine akcije smo organizovali za ustanove za koje smatramo da nisu dovoljno podržane i koje nemamo mogućnosti da pomognemo u određenom vremenu. Bolnica je interes svih nas koji živimo ovde, pa zato pozivam i druge kompanije da budu donatori i poboljšaju kvalitet života svih građana.


REKONSTRUKCIJA

- NAJVEĆI projekat za Opštu bolnicu biće rekonstrukcija kompletne zgrade. Sada se radi projekat i očekujemo da sledeće godine to bude i realizovano. Naše je da pomognemo da se premosti taj period, dok se veliki posao ne završi - najavio je gradonačelnik Pavle Markov.