OD Kikinde do graničnog prelaza sa Rumunijom u Nakovu, od sada se može stići i modernom biciklističkom stazom dugom osam kilometara. Izgrađena je u sklopu projekta dogradnje graničnog prelaza i stvaranja novih sadržaja, čime je ovaj objekat potpuno u skladu sa savremenim evropskim prelazima. Izgradnja staze za bicikliste, proširenje kolovoza, postavljanje elektronske rampe, video-nadzora, nadstrešnice i drugih neophodnih sadržaja na samom prelazu finansirani su iz programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije sa oko 1,8 miliona evra. Osim toga, iz budžeta Srbije i Kikinde izdvojeno je još 90 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ - KAMEN TEMELjAC ZA NOVI POČETAK: Četvoročlana porodica Velić iz Gračanice dobija novu kuću


- Cilj svih radova, kako i sam projekat govori, jeste unapređenje povezanosti Banata, odnosno naša težnja je da granični prelaz u Nakovu radi 24 sata i da ovom trasom mogu da saobraćaju i kamioni i autobusi, a ne kao do sada, da radno vreme bude od sedam do 19 sati i da je dozvoljen samo putnički saobraćaj. Za to više ne postoje tehničke prepreke, jer su izgrađeni svi nedostajući sadržaji s naše strane prelaza. U narednom periodu očekujemo da Ministarstvo inostranih poslova počne ozbiljne pregovore sa rumunskom stranom, kako bi se se omogućilo da ovaj prelaz radi u skladu sa svojim mogućnostima. To nije interes samo građana, nego i privrede ovog regiona. Privrednicima bi to donelo znatne uštede, jer ne bi morali da koriste prelaz Srpska Crnja - Žombolj - objašnjava Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde za lokalnih ekonomski razvoj i investicije.

- Planirana je i rehabilitacija državnog puta od Kikinde do graničnog prelaza. Sredstva su odobrena iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Radovi će, najverovatnije, početi iduće godine - najavila je Biljana Vuksanović, izvršni direktor Sektora za projektovanje i razvoj u "Putevima Srbije".

Biciklisti će voziti sa uživanjem

PREDNOSTI

PUT do Temišvara preko graničnog prelaza u Nakovu kraći je za oko 20 kilometara nego preko prelaza u Srpskoj Crnji, do Arada čak 65, a do pograničnog mađarskog grada Mako oko 40 kilometara. Poslednje tri godine ovuda je prešlo više od 700.000 ljudi. Procene su da će do kraja 2020. granicu preći oko milion putnika. Mnogo je frekventniji od prelaza Vrbica - Valkanj kod Čoke i Jaša Tomić - Fenj kod Sečnja.

SARADNjA

U DOGRADNjU potrebnih objekata na graničnom prelazu Nakovo bili su uključeni i JP "Putevi Srbije" i zrenjaninski Regionalni centar za razvoj "Banat". Biciklistička staza treba još da bude osvetljena, a kako je najavljeno, naredne godine sledi rekonstrukcija državnog puta.