LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA: Pljeskavice u niskom startu

I. MITIĆ

21. 08. 2019. u 18:26

Jubilarna 30. manifestacija traje od 26. avgusta do 1. septembra. Gradonačelnik se nada "Turističkom cvetu"

ЛЕСКОВАЧКА РОШТИЉИЈАДА: Пљескавице у ниском старту

Foto I. Mitić

TURISTIČKA organizacija Leskovca uveliko odbrojava dane do početka jubilarne 30. "Roštiljijade". Štaviše, uoči ovogodišnje privredno-turističke priredbe koja je jedan od simbola grada na Veternici se nadaju "Turističkom cvetu" koji se dodeljuje najboljim manifestacijama ovog tipa u Srbiji.

Štandovi će ponovo biti poređani duž Bulevara oslobođenja, u centru grada, gde su i pre tri decenije simbolizovali "vagone" u kulinarskim krugovima poznatog "leskovačkog malog i velikog voza". Grad je lane obezbedio i zaštitni žig "Leskovački specijaliteti sa roštilja", pa će ovo ime moći da koriste samo oni ugostitelji koji budu poštovali tradicionalne recepture, koje mirisom i ukusom osvajaju gurmane širom planete.

- Prošle godine smo leskovački roštilj vratili u prvi plan, ali veliku posećenost dugujemo i bogatom programu na bini u centru grada. U godini jubileja smo obezbedili gostovanje popularnih estradnih imena, pa smo već sada sigurni u to da će predstojeća "Roštiljijada" biti najposećenija - kaže direktor Turističke organizacije Leskovca Nebojša Kocić.

Podsetimo, leskovački festival roštilja se održava od 26. avgusta do 1. septembra, a biće otvoren koncertom Lepe Brene. Narednih dana će posetioce zabavljati sastavi "Crvena jabuka", "Riblja čorba" i "Van Gog", te Haris Džinović, Aco Pejović i Severina, dok će sve posetioce na početku promenade dočekivati maskote nazvane Roštiljko i Roštiljka.

- Ovo je jedna od najposećenijih manifestacija u regionu, a Leskovac je jedini grad u Srbiji koji je brendirao tri proizvoda: roštilj-meso, ajvar i spržu. Već tri decenije smo u vrhu, a lane nas je Turistička organizacija Srbije proglasila vicešampionima po razvoju ponude - zaključuje gradonačelnik Goran Cvetanović.

"ZAČINI"

JUBILARNU "Roštiljijadu" će obeležiti i izložba fotografija u dvorištu Šop-Đokićeve kuće, o razvoju ove manifestacije, a neće izostati ni tradicionalna nadmetanja u prevljenju pljeskavice "za Ginisa" - lanjska je bila teška čak 66 kilograma - te najveće "iz ruke", a sa majstorima će se ogledati i učenici kulinarsko-ugostiteljskih škola.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije