LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA: Pljeskavice u niskom startu
21. 08. 2019. u 18:26
Jubilarna 30. manifestacija traje od 26. avgusta do 1. septembra. Gradonačelnik se nada "Turističkom cvetu"
Foto I. Mitić
TURISTIČKA organizacija Leskovca uveliko odbrojava dane do početka jubilarne 30. "Roštiljijade". Štaviše, uoči ovogodišnje privredno-turističke priredbe koja je jedan od simbola grada na Veternici se nadaju "Turističkom cvetu" koji se dodeljuje najboljim manifestacijama ovog tipa u Srbiji.
Štandovi će ponovo biti poređani duž Bulevara oslobođenja, u centru grada, gde su i pre tri decenije simbolizovali "vagone" u kulinarskim krugovima poznatog "leskovačkog malog i velikog voza". Grad je lane obezbedio i zaštitni žig "Leskovački specijaliteti sa roštilja", pa će ovo ime moći da koriste samo oni ugostitelji koji budu poštovali tradicionalne recepture, koje mirisom i ukusom osvajaju gurmane širom planete.
- Prošle godine smo leskovački roštilj vratili u prvi plan, ali veliku posećenost dugujemo i bogatom programu na bini u centru grada. U godini jubileja smo obezbedili gostovanje popularnih estradnih imena, pa smo već sada sigurni u to da će predstojeća "Roštiljijada" biti najposećenija - kaže direktor Turističke organizacije Leskovca Nebojša Kocić.
Pročitajte još - LESKOVAČKA ROŠTILjIJADA: Uz specijalitete i estradne zvezde
Podsetimo, leskovački festival roštilja se održava od 26. avgusta do 1. septembra, a biće otvoren koncertom Lepe Brene. Narednih dana će posetioce zabavljati sastavi "Crvena jabuka", "Riblja čorba" i "Van Gog", te Haris Džinović, Aco Pejović i Severina, dok će sve posetioce na početku promenade dočekivati maskote nazvane Roštiljko i Roštiljka.
- Ovo je jedna od najposećenijih manifestacija u regionu, a Leskovac je jedini grad u Srbiji koji je brendirao tri proizvoda: roštilj-meso, ajvar i spržu. Već tri decenije smo u vrhu, a lane nas je Turistička organizacija Srbije proglasila vicešampionima po razvoju ponude - zaključuje gradonačelnik Goran Cvetanović.

"ZAČINI"
JUBILARNU "Roštiljijadu" će obeležiti i izložba fotografija u dvorištu Šop-Đokićeve kuće, o razvoju ove manifestacije, a neće izostati ni tradicionalna nadmetanja u prevljenju pljeskavice "za Ginisa" - lanjska je bila teška čak 66 kilograma - te najveće "iz ruke", a sa majstorima će se ogledati i učenici kulinarsko-ugostiteljskih škola.