SARADNjA gradske vlasti i niških privrednika dobija novu dimenziju jer će upravo na inicijativu preduzetnika biti doneta odluka po kojoj će se drastično smanjiti dve lokalne takse koje se odnose na oglašavanje i korišćenje javnih površina u tu namenu. Pritom, to će ići u prilog ne samo biznismenima, već i firmama koje se bave izdavanjem oglasnog prostora - poput bilborda, na primer - jer će, umesto dosadašnjih 50 dinara po kvadratu, dnevno plaćati samo pet dinara.

- Ovo je samo početak saradnje sa lokalnom samoupravom na ukidanju parafiskalnih nameta - kaže direktor Privredne komore Niša Aleksandar Milićević. - Sa predstavnicima udruženja koja okupljaju privrednike i zanatlije uspeli smo da afirmišemo stav po kojem bi državu i grad trebalo da finansiraju porezi na zarade i imovinu, odnosno sve što se tiče dobiti, a ne razne takse koje nisu u funkciji razvoja privrede. Uostalom, posle lanjske odluke preduzetnicima su počela da stižu milionska rešenja da plate to što na svojim izlozima ističu nalepnice, displeje, svetleća slova... Traženi su čak i elaborati o toj vrsti reklame, koji takođe nisu bili mali trošak. Sada smo se izborili za to da se više ništa ne naplaćuje, bez obzira na to da li se oglasna poruka nalazi na unutrašnjoj ili spoljnoj strani objekta.

Pročitajte još - Manji namet za firmu na ćirilici

Međutim, svako ko se za sopstvene potrebe oglašava na javnoj površini će to morati da plati, ali je taksa umanjenja za čak 95 posto. Praktično, u ekstra gradskoj zoni ona će po kvadratu iznositi pet dinara dnevno, odnosno 1.800 godišnje, umesto čak 18.000 dinara. Za one čiji prihod premašuje 100 miliona dinara za 12 meseci, godišnja taksa iznosi 20 dinara po kvadratu...

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) Milan Ranđelović kaže da u Beogradu isti taj namet iznosi 50 dinara, u Novom Sadu 31, a u Kragujevcu od sedam do 100 dinara - u zavisnosti od veličine objekta.

Detalj iz Obrenovićeve ulice

- Za prvih šest meseci ove godine beležimo povećanje naplate poreza na zarade od 400 miliona dinara, te 300 miliona više po osnovu poreza na imovinu, pa je jasno da se niška privreda ubrzano oporavlja. Zato ćemo, u saradnji sa preduzetnicima, nastaviti rad na stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta - zaključuje Ranđelović.

Pročitajte još - Bez reklama na suncobranima u kafićima

"ODŠTETA"

IAKO su takse sada viđene "za odstrel" završavale u budžetima gradskih opština, nijedna od njih još ne zna bez kolikog će prihoda ostati. Nezvanično, Grad će ih pomoći sa 47 miliona dinara...

Poznato je, međutim, da su, kada je krajem prošle godine taj namet drastično povećan, privrednici pretili protestima i gašenjem firmi, pa je smanjenje praktično bilo iznuđeno.

RAST

U NIŠU je registrovano 2.500 privrednih društava i 7.000 preduzetnika, sa tendencijom rasta svoh pokazatelja...

- Za jedan objakat je trebalo da platim 120.000 dinara mesečno, a to je jedan radnik manje. Inače, sve se češće suočavamo sa nedostatkom radne snage - kaže predstavnik privrednika Andrija Radojčić.