Želim svim srcem, ali i odlučnim radom, u čemu nam država svesrdno pomaže, da Lozničani ostanu u svom gradu, da svoj život i budućnost grade zajedno sa nama, a ukoliko zbog usavršavanja ili nekog privremenog posla odu, da požele da se vrate, jer će ovde uvek imati šansu. Ljudi su ključ svega i ja sam uvek verovao u svoje Lozničane.

PROČITAJTE JOŠ - HUMANOST NA DELU: "Srbi za Srbe" pomažu Đurićima

Ovako, za "Večernje novosti", govori gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, i poručuje da lokalna vlast istinski neguje mladost i stvara bolje uslove kako bi njihov položaj bio što bolji.

- Mladi Lozničani danas više nego ikada imaju razloga da se nakon studija vraćaju u svoj rodni grad - naglašava čelnik Loznice. - Grad Loznica izuzetnu pažnju posvećuje i motivisanju i nagrađivanju najboljih među mladim ljudima. Biti đak generacije u svojoj školi ili osvojiti nagradu na republičkom takmičenju u Loznici znači biti ponos grada. U Loznici su đaci generacije i nosioci diploma sa republičkih takmičenja istaknuti na najprometnijim mestima u gradu na bilbordima i kao ponos našeg grada šalju poruku svima "učim + znam = vredim". Na taj način se promoviše njihov uspeh, a samim tim i daje pravi primer i motivišu svi ostali mladi da u Loznici rade, postižu uspehe i rezultate, jer će biti prepoznati i grad će im pružiti valjanu podršku.

Još jedan pokazatelj da u Loznici vredi učiti, biti dobar student i učenik, po Petrovićevim rečima, jeste i činjenica da se deset godina unazad izdvajaju značajna sredstva iz budžeta grada za nagrade i stipendije za najbolje učenike i studente. U proseku, svake godine grad Loznica finansira 200 najboljih studenata i učenika.

Tako mladi Dimitrije Pavlov svake godine obraduje Loznicu nagradom sa Naučne olimpijade. Kao maturant lozničke gimnazije koji je istovremeno primljen na tri najbolja svetska univerziteta - Harvard, Prinston i Kembridž, Pavlov je za "Novosti" rekao da je imao veliku podršku od svoje porodice, profesora, ali i od predstavnika grada. Poručio je mladima da veruju u sebe i da nikada ne odustaju od svog cilja.

- Važno je još napomenuti i da grad Loznica ne samo da stipendira svoje najbolje učenike i studente, već vodi računa i o tome da studenti sa visokim prosekom i sa završenim državnim fakultetima budu prioritet pri zapošljavanju, dajući im mogućnost da, pre svega kroz Akcioni plan zapošljavanja, koji se na nivou Grada sprovodi poslednjih deset godina, odrade stručnu praksu i na taj način steknu uslov i iskustvo da zasnuju radni odnos - napominje Petrović. - Na taj način ih vraćamo u svoj grad, dajemo im priliku da se pokažu i dokažu i sebi i svom gradu. Nama su neophodni mladi i obrazovani ljudi.

Premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Vidoje Petrović i ministar obrazovanja Mladen Šarčević sa učenicima

Petrović posebno ističe značaj Obrazovno-kulturnog centra "Vuk Karadžić" u Tršiću, koji je jedinstvena ustanova ovakvog tipa na teritoriji Republike Srbije, izgrađen sredstvima Vlade Republike Srbije i lokalnog budžeta, sa ciljem organizacije obrazovnih, naučnih skupova, seminara i okruglih stolova, kampova, radionica, kolonija iz oblasti društvenih nauka, kulture, umetnosti, kao i za podizanje kvaliteta obrazovnih, kulturnih, naučnih, istraživačkih, sportskih, omladinskih i turističkih projekata i programa.

Jedna od najvažnijih uloga OKC "Vuk Karadžić" je organizovanje rada istraživačke stanice posvećene filologiji i drugim društvenim naukama, kao i organizovanje višednevnih naučnih skupova iz navedenih oblasti, zatim susreta slavista iz celog sveta i mnogih drugih aktivnosti iz oblasti izučavanja jezika i naše kulture.

- Imajući sve ovo u vidu, jasno je da mladost Loznice danas više nego ikada ima razloga da diše punim plućima i da verovatno kao u retko kom gradu teži ka ostvarenju svojih ličnih i profesionalnih ciljeva, zahvaljujući decenijskom naporu svih nas u lokalnoj samoupravi, čiji je rad prepoznala i država, i zato nas u svemu i prati i podržava i pomaže nam - kaže Petrović.