OD početka jula do kraja avgusta, porodica Slaviše Ivkovića iz sela Ovsinjac, podno Suve planine, više vremena provodi u kupinjaku nego u kući. Sve što su tokom godine radili na 60 ari, treba sačuvati u ova dva meseca, obrati i plasirati do otkupljivača. Posao nije težak jer su plodovi krupni i teški, a okupani suncem, sami padaju na dlan.

- Mora se biti pažljiv s kupinama. Kao i maline, ne stižu odjednom, nego praktično dežuramo svakog dana i beremo samo zrele i sočne plodove - priča nam Marija Ivković(23), koja vredno sa mlađom sestrom Milenom i roditeljima Slavišom i Ružicom ustaje svakog jutra u pet sati, da bi od sunca oteli ljubičaste plodove.

Kupina se ne može brati po velikoj vrućini, berba se završava već u 11 časova, a onda se pakuje i šalje na odredište.

PROČITAJTE JOŠ - Suva planina: Mesto bliže nebu, gde vetar odnosi brige


- Nije težak posao i nameravam da se i sama bavim ovom proizvodnjom, jer je za mene kupina najbolje voće - veli Marija.

Jedan plod kupine sorte triplkraun zna da teži i do 30 grama jer mu planinska klima odgovara. U selu su se tradicionalno bavili gajenjem kukuruza i pšenice, ali ove ratarske kulture nisu mogle da im obezbede ekonomsku sigurnost, pa je selo gotovo opustelo. Sumornu sliku promenio je Slaviša Ivković koji je pre četiri godine podigao zasade pod kupinama.

Starija Marija krade od oca iskustvo

Po ugledu na njega, mnogi su počeli da u ovom selu gaje ovo jagodičasto voće, pa sada važe za jedne od najboljih proizvođača u kraju. Cena kupinama ne pada, pa je hladnjačari otkupljuju za 60 dinara po kilogramu.

- Male parcele su zahvalne jer su manja i ulaganja, a dorbim radom može se postići prinos. Očekujem da ove godine uberemo 15 tona najkvalitetnijih plodova. U prilog mojoj matematici ide i činjenica da je ovo porodični biznis i da cela porodica radi u kupinjaku. Kada je berba, u pomoć priteknu prijatelji, kumovi, familija tako da uštedimo neki dinar. Inače, dnevnica berača je 2.000 dinara - kaže Slaviša koji na još 50 ari uzgaja i beli slez.

Cenu maline podiže i to što se gaji u ekološki idealnoj sredini, pa bi mogla da ponese i epitet organske, jer Slaviša za prihranjivanje koristi isključivo stajsko đubrivo.

- Preparate za zaštitu koristimo minimalno, ali su zato presudni rad i briga o kupini svih 12 meseci u godini - predočava vredni proizvođač.

Slaviša Ivković

PODSTICAJ ZA POKRETANjE POSLA

MARIJA Cvetković, predsednica Opštine Gadžin Han, kaže da iz budžeta izdvajaju šest miliona dinara za podsticaje poljoprivrednicima. Ona veli da ima nagoveštaja da bi se neki mladi i vratili na selo.

- Ipak, njihovi roditelji su pre tridesetak godina mnogo brže odlazili nego što se oni sada vraćaju. Svima koji žele da pokrenu posao, lokalna samouprava će pomoći - ističe Cvetkovićeva.