KRUŠEVAC - NOVA oluja pogodila je Kruševac jutros oko 9,30, noć nakon velikog nevremena koje je ostavilo ozbiljne posledice po grad i okolinu. Jaki naleti vetra, praćeni kišom i kraćim padavinama potrajali su oko pola sata.

Kako saznajemo, gradonačelnik,ekipe Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije grada su zajedno sa svim službama Sektora za vanredne situacije MUP, kao i pripadnicima Saobraćajne policije,Komunalne policije i više gradskih komunalnih preduzeća obilazili grad i sanirali štetu tokom cele prethodne noći.

Posledice oluje u petak uveče su ogromne. Prema podacima Odeljenja olujno nevreme sa udarima vetra od 115 kilometara na sat,grmljavinim i kišom, koja je izručila oko 50 litara po kvadratu, pogodilo je gradsku zonu Kruševca, ali i naseljena mesta buci,Modrica, Veliki Šiljegovac, Mali Šiljegovac i Čitluk.

Iz Radarskog centraispaljeno je 130 komada protivgradnih raketa na celoj teritoriji RC. Nije bilo pojave grada.

- Dva lica su zadobila indirektne povrede prilikom otklanjanja posledica nevremena i upućena su na dalje lečenje,a ukupno je bilo 35 intervencija Hitne službe i pet terenskih intervencija - navode u Odeljenju za poslove odbrane.

Pročitajte još: OLUJA SE SRUČILA NA SRBIJU: Vetar nosio sve pred sobom, padao grad veličine teniske loptice (VIDEO)


Prema obaveštenju Dispečerskog centra Elektrodistribucije Kruševac, došlo je do ispada iz elektromreže dalekovoda 35 kV Parunovac-Modrica i bez električne energije su naseljeno mesto Modrica, Dvorane i druga naselja koja gravitiraju TS Modrica.

Zbog ispada dalekovoda 35 kV Veliki Šiljevovac – Ribarska Banja, bez električne energije je naseljeno mesto Veliki Šiljegovac. Snebdevanje električnom energijom u dolini Ribarske Reke je normalizovano.


Telekom Srbija prijavio je prekid rada na baznim stanicama Veliki Šiljegovac i Belasica i prekid na fiksnom telefonskom saobraćaju u dolini Ribarske Reke ka Jastrepcu i delu Pakašnice ispod Bagdalske šume.

- Na objektu zatvorenih bazena vetar je uništio oko 300m2 krovnog pokrivača od TR-lima. Lim je pao na javnu površinu neposredno pored objekta. Nije bilo povređenih. Vatrogasno-spasilačka jedinica je bila na licu mesta i utvrđeno je da nema opasnosti po neposrednu okolinu, te da je potrebno označiti trakom upozorenja prostor na kojem je lim - napominju u Odeljenju.

Objekat balon-hala između zatvorenih bazena i Hale sportova je oštećen. Uništen je plašt – pokrivno platno. Oštećena je i mobilna sportska oprema i tende na atletskom stadionu. Na Bagdali je olujni vetar uništio sve štandove, tezge i suncobrane, poplavio je scenu gde je u okviru 4.Festivala balona trebalo da nastupi Hari Mata Hari i potopio razvod električnih kablova i skoro svu električnu opremu (zvučnike, razvodne table, pojačala itd). Više desetina stabala je polomljeno na Bagdali i duž Bagdalskog venca.

Foto: S. Babović/ Odeljenje za poslove odbrane i vanredne situacije

Stabla su polomljena i oštećena u Pionirskom parku, na raskrsnici ulice Čupićeve i Šumatovačke,a krovovi su oštećeni na stablenim zgradama u Novoj Balšićevoj i Dušanovoj ulici.

Oštećeno je putničko vozilo u Čupievoj ulici usled pada nadstrešnice, kao o krov na zgradi Hitne pomoći i jedan sanitet.U naseljenom mestu Čitluk prijavljen je udar groma i pojava požara. U kruševačkom naselju Bare zabeleženo je i izlivanje kanalizacije,a ekipe JKP Vodovod imale su oko 50 intervencijaIZ MEDICINSKE ŠKOLE ISPUMPALI 6.000 LITARA VODE

U objektu Medicinske škole u Kruševcu na delu objekta koji se rekonstruiše došlo je do obilnog prokišnjavanja po celoj vertikali – od tavanskog prostora do prizemlja! Uništeni su plafoni, zidovi, podovi i električne instalacije u svim učionicama i zbornici. Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Vatrogasne službe su intervenisali na ovom objektu. U toku je uklanjanje vode iz objekta koji izvodi osoblje škole i servis za čišćenje. Ispumpano je više od 6000 litara vode.STRADALA OKOLINA KRUŠEVCA

PONOVO je kao i 28.jula nevreme načinilo veću materijalnu štetu u Velikom Šiljegovcu, gde je odnešen deo limenog krova na Domu kulture, optećen je krov ambulanti i na velikoj hali preko puta benzinske pumpe. Ništa bolje nisu prošli ni objekti i putevi u Gaglovu i Malom Šiljegovcu, u selima Ćelije, Majdevo,Kaonik,Trmčare.