APEL da se spasu oštećeni tornjevi rimokatoličke Crkve Svetog Gerharda u Vršcu, čija kontrukcija odavno predstavlja opasnost za prolaznike, nije naišao na veliki odziv vernika, niti reakciju nadležnih, koji bi trebalo da pomognu obnovu tog impozantnog verskog objekta. Uz pomoć donacija urađene su samo najosnovnije prepravke, dok će za kompletnu rekonstrukciju Župni ured, ipak, morati da traži pomoć - u inostranstvu.

Pročitajte još: UGROŽENA SVETINjA U VRŠCU: Oluja ruši toranj crkve Svetog Gerharda

Na žiro račun crkve 160-547197-16 (Banka Inteza) dosad je uplaćeno samo stotinu evra. Tim novcem ovih dana je saniran deo limene zaštite na desnom tornju, koji je pre više od dva meseca otpao usled oluje. Od tada je kiša ulazila u unutrašnjost crkve i vidno oštetila zvonik i zidove oko vitraža. Taj zahtevan posao uradio je alpinista Dejan Nikolajević iz obližnjeg sela Pavliš, koji je i ranijih godina obavljao visinske radove na toj vek i po staroj bogomolji.

Pročitajte još: Crkva/džamija u Jajcu postala predmet svađe

- Rupu smo zakrpili, ali je majstor uvideo da je cela limena zaštita labava i da mora urgentno da se menja. U suprotnom, desiće se isto što i krajem aprila, kada je vetar nosio oštar lim po kraju. Sreća je da tada niko nije povređen - ukazuje župnik Alen Palatinuš.

On kaže i da su ih nakon objavljivanja teksta u "Novostima" o alarmantnom stanju najveće rimokatoličke crkve u Srbiji zvali iz Ministarstva vera, obećavši pomoć, ali da ona ni dva meseca kasnije nije stigla. Da li će i kada - ne zna. Zato će u saradnji sa Zrenjaninskom biskupijom, kojoj pripadaju, neophodni novac tražiti na konkursima drugih država.

- Da bismo na 63 metara visokim tornjevima zamenili dotrajali lim kvalitetnijim bakarnim, potrebno nam je 50.000 evra. Nadamo se da ćemo uspeti da ih dobijemo, kako bismo dogodine trajno rešili taj problem - dodaje župnik.

Alen Palatinuš

Poziv za donacije i dalje važi, jer ima još mnogo toga da se sanira na toj neogotskoj lepotici, koja predstavlja i jedan od najposećenijih turističkih objekata u Vršcu.

OLUCI CURE, ORNAMENTI OTPADAJU

OVA crkva, koja se zbog lepote s pravom naziva katedralom, iako nikada nije bila sedište biskupa, već decenijama je u lošem stanju. Ornamenti teški i do 30 kilograma konstantno otpadaju, pa je na zidovima do ulice istaknuto upozorenje. I vlaga je, zbog dotrajalih oluka, na nekoliko mesta narušila objekat, dok je zid iznad centralnog vitraža toliko napukao da se tornjevi svake godine razdvajaju po nekoliko centimetara...


Rupa na desnom tornju