IZGRADNjA glavnog gradskog kolektora je preduslov ne samo za to da žitelji mnogih naseljenih mesta na području Leskovca dobiju kanalizacionu mrežu, već i da u gradu na Veternici konačno proradi već godinama završeno, ali neupotrebljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Pročitajte još: Leskovac: Kolektor otpadnih voda čuva gradsku kasu

Podsetimo, ranije se ispostavilo da je postojeći kolektor, građen u drugoj polovini prošle decenije, pretrpeo velika oštećanja i pre puštanja u rad, pa je jedino rešenje bilo da se iznova izgradi pet kilometara najvažnije gradske kanalizacione mreže.

Država je, zato, izdvojila 464 miliona dinara, pa će novi kolektor na tri petine dužine imati prečnik od 1,2 metra, dok će na preostalih oko dva kilometra biti postavljene cevi promera od jednog metra.

Pročitajte još: Pušten u rad prečistač voda u Zasavici

Sa kapacitetom od 1.300 litara u sekundi u kišnom, odnosno oko 640 litara vode tokom sušnog perioda, sva otpadna voda iz celog Leskovca bi trebalo da bude dovedena do postrojenja za prečišćavanje u čiju je izgradnju i opremanje Evropska unija uložila čak 10,4 miliona evra. Trenutno se, nažalost, leskovačka kanalizacija ispušta direkno u reku Veternicu...

VIŠESTRUKA KORIST

- Ovaj projekat je važan i zbog programa ORIO, u okviru kojeg ćemo od Vlade Holandije za proširenje kanalizacione mreže bespovratno dobiti osam miliona evra. Značajno je i povezivanje "Zelene zone" u kojoj trenutno funkcioniše fabrika "Aptiv", a i kompanija "Statovac" je od lokalne samouprave kupila parcelu za realizaciju svojih poslovnih planova - naglašava gradonačelnik Goran Cvetanović (na slici) i precizira da je za eksproprijaciju zemljišta na trasi izdvojeno gotovo 27 miliona dinara.