PRAVOSLAVNA crkva u Sivcu zablistaće novim sjajem, čim budu uklonjene građevinske skele sa ove bogomolje, posvećene Svetom Nikolaju Čudotvorcu. Rekonstrukcija hrama počela je pre nekoliko godina, a u sadašnjoj fazi, oročenoj na 12 meseci (od septembra prošle do septembra ove godine) potpuno su renovirani njegovi tornjevi. Sivačka crkva jedna je od tri u Vojvodini (uz bečejsku i čurušku) sa tri zvonička tornja i krsta.

- Tornjevi su presvučeni bakrom, a novi krstovi izrađeni od prohroma (nerđajućeg čelika) i pozlaćeni. U "jabuku" ispod najvišeg krsta stavljena je povelja, koja će svedočiti o sadašnjoj rekonstrukciji crkve. Časne krstove osveštao je vladika Isihije, vikar episkopa bačkog Irineja - rekao je Goran Vlahović, nastavnik istorije i privrženik sivačkog hrama.


PROČITAJTE JOŠ:ATRAKCIJU U NIŠU: Dok "Puž" čami, "Paun" se šepuri

Današnja pravoslavna crkva u Sivcu je peta po redu u ovom selu u minulim vekovima. Prvi put se pominje 1702. godine, a prethodna, četvrta, porušena je 1874, kad je sadašnja osveštana. Njena izgradnja je trajala od 1868. do 1873. godine. Crkva, koja je jedna od najvećih i najlepših u Bačkoj, dugačka je 70, a široka 14 metara. Centralni toranj, sa vrhom krsta, visok je 51,5 metara, a bočni tornjevi se dižu do 45 metara.

- Prethodnih godina crkveni krov je dobio novu građu i crep, a pretprošle godine je u temelje postavljena izolacija. Do septembra će biti stavljena i krovna izolacija. U narednim fazama biće obnovljen pod i fasada hrama, kao i troja velika vrata, glavna i bočna, i svi prozori na objektu. Prema nekim proračunima, u celokupnu rekonstrukciju biće uloženo 50 miliona dinara. Kad bude završena, bićemo mirni 100 godina - kazao je Vlahović.

Radove na obnovi sivačke crkve izvodi preduzeće "Gradnja PV Kasper" iz Futoga, a tehničku dokumentaciju je pripremio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, s obzirom na to da je ovaj verski objekat proglašen za kulturno dobro od velikog značaja. Zavod će biti posebno angažovan prilikom restauracije ikonostasa sivačke bogomolje, što je takođe u planu.

Tornjevi presvučeni bakrom, a krstovi zlatom


Ikonostas je sačinio i 1817. Sivčanima predao Pavel Đurković, prvi srpski akademski slikar. Prema rečima sveštenika Đorđa V. Dejanovića, koji je službovao u Sivcu, od svih Đurkovićevih umetničkih radova, najpriznatija je ikona Svetog Nikole, ugrađena u sivački ikonostas. Ovoj i drugim ikonama iz ikonostasa, naručenog za prethodnu i prenetog u sadašnju sivačku crkvu, neophodna je konzervacija.


PROČITAJTE JOŠ:„Regata reka“ stigla do Ljubičevskog mosta

PRIHODI OD VRAĆENE ZEMLjE

SIVAČKA parohija sama finansira rekonstrukciju crkve, prihodima od zemljišta koje izdaje u zakup. Pre četiri godine vraćena su joj 182 hektara poseda konfiskovanog posle Drugog svetskog rata, kad je zemljoradnički maksimum bio ograničen najpre na 20, a kasnije na 10 hektara.