LOKALNA samouprava u Priboju će, po projektu za investiciono održavanje fasada i poboljšanje energetske efikasnosti zgrada, te sprečavanje štetnih posledica po bezbednost ljudi, sa deset miliona dinara finansirati obnovu šest stambenih jedinica koje se nalaze u starom delu grada.

Na javni poziv je stiglo ukupno deset prijava, ali četiri stambene jedinice nisu ispunile uslove konkursa i podnele adekvatnu dokumentaciju, pa je komisiji bio olakšan zadatak da valjano raspodeli sumu koja je opredeljena u ovogodišnjem budžetu.

- Fasade na pojedinim zgradama se krune duže od dve decenije, a njihovi delovi, koji otpadaju, ozbiljno ugrožavaju prolaznike. Zato je bilo krajnje vreme da nešto preduzmemo, tim pre što će ti radovi znatno poboljšati energetsku efikasnost i potvrditi da je Priboj, s razlogom, bio pionir po primeni mera za racionalnije trošenje prirodnih resursa - kaže član Opštinskog veća i predsednik Komisije Stefan Srbljanović.

Efekte ovog projekta će, tvrdi, najpre osetiti upravo stanari odabranih šest zgrada - kroz prve račune za utrošenu električnu energiju i grejanje, odnosno manje troškove za nabavku ogreva. Neće biti bez značaja ni lepši izgled ovog dela grada...

Pročitajte još: U Priboju obnavljaju zadrugarstvo

Ipak, rekonstrukcija fasada je samo jedan u nizu projekata koji će tokom leta biti realizovani u Starom Priboju. Najavljena je sanacija Ulice 12. januara i trotoara, a i hotel "Bić" je konačno dobio novog vlasnika koji je već započeo obnovu.