PLASTIČNE flaše, limenke, kese i ostalo smeće koje je umesto u kantama, mesecima završavalo u koritu Nišave i ružilo centar grada, minulog vikenda su uklonili članovi udruženja građana pod nazivom "Eko gerila".

PROČITAJTE JOŠ - Meštani protestuju zbog destilerije jer zagađuje okolinu

U akciji je 15 aktivista čistilo levu stranu reke - od mosta u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog (kod auto-pijace), do Tvrđavskog mosta, uključujući i taj deo Keja - a imali su podršku JKP "Medijana" koje je obezbedilo čizme, rukavice, hvataljke, grabulje, metle i džakove. Nije izostala ni konkretna pomoć, pa su se čišćenju pridružili direktor pomenutog JKP Dragoslav Pavlović i jedan od šefova u tom kolektivu Vladimir Mitić.

Inače, u vodoprivrednom centru "Južna Morava" su svojevremeno potvrdili da su oni zadužen za čišćenje korita Nišave, ali samo ako u reci postoje prepreke koje prete da "poremete vodni režim". Oglasili su se bili i iz JVP "Srbijavode", tvrdnjom da je nagomilano smeće na ovom mestu posledica toga što se na reci nalazi splav, pa se za rešenje problema treba obratiti njegovom vlasniku ili lokalnoj samoupravi...

Zato se aktivirala pomenuta grupa građana koja je smećem i rastinjem napunila čak dva kamiona JKP "Medijana". Nije izostala ni edukativna komponenta, pa su mališani učestvovali u radionici o značaju reke i zaštiti životne sredine.