Odluka o rebalansu ovogodišnjeg budžeta lokalne samouprave u Kragujevcu usvojena u petak predviđa da gradska kasa bude bogatija za milijardu i po dinara i - prema novim projekcijama - dostići će iznos od 8,7 milijardi. Nova sredstva će, kako naglašavaju u Gradskoj upravi, biti obezbeđena prodajom zemljišta već poznatim inostranim investitorima, ali i donacijama, te uvećanim prilivom iz drugih izvora.

Jedan od kurioziteta je bilo i to što su zasedanju Skupštine grada na Lepenici, posle višemesečne pauze, ponovo prisustvovali i odbornici svih opozicionih stranaka. Ipak, oni nisu podržali rebalans jer je, kako tvrde - nerealan.


PROČITAJTE JOŠ: HOMOLjSKA SAKSOFONIJADA: Najbolji saksofonista Boban Dimitrijević

Vlast je, međutim ostala uporna u argumentaciji da se povećanje iznosa novca u gradskoj kasi zasniva na realno uvećanim prihodima i primanjima grada tokom prvih šest meseci ove godine. Kažu, najviše novca - oko 240 miliona dinara - biće izdvojeno za izgradnju Operativno-tehničkog centra JKP "Vodovod i kanalizacija", dok će povezivanje staža i uplata doprinosa svim zaposlenima u takozvanoj "Zastavinoj" ambulanti Kragujevčane koštati 120 miliona.

Podsetimo, ova zdravstvena ustanova je nedavno postala vlasništvo Gradske uprave...

Planom je predviđeno i izdvajanje 120 miliona dinara za izgradnju kružnog toka na Trgu mala vaga, a nešto manja suma je namenjena sanaciji osnovne škole u Maršiću, te za rekonstrukciju dvorane "Pionir".

Uprkos svemu, odbornici opozicije smatraju da rebalans ne predviđa realne investicije, jer se gradi ono što je projektovala i pripremila gradska vlast, a ispod cene se prodaje zemljište u industrijskim zonama koje je infrastrukturno odavno opremljeno. Tvrde i da rebalans ne uvažava realne potrebe građana...

- Konačno je postignuta konsolidacija u javnim gradskim finansijama - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. - Komunalna preduzeća su oporavljena i u ovom trenutku ne koriste subvencije, izuzev Gradske agencije za saobraćaj i "Niskogradnje". Normalan rad tih preduzeća je veoma značajan za svakodnevne potrebe građana, mada je tačno i to da trećinu budžetskih rashoda čine zarade, za šta nije i ne može biti odgovorna aktuelna vlast. Mi smo broj zaposlenih u lokalnoj administraciji, u odnosu na vreme kada su Kragujevac vodili naši politički oponenti, smanjili za hiljadu.


PROČITAJTE JOŠ: Uz degustaciju sira i meda, besplatno šišanje u gradskom parku

PARKOVI

PREDSTAVNICI Gradske uprave su u petak najavili i to da će do kraja godine biti rekonstruisani svi centralni gradski parkovi, a prihvaćena je i Odluka o spajanju sportskih centara, koji će ubuduće biti pod jednim "krovom".