STAROPLANINSKO selo Dojkinci organizovalo je četvrtu po redu međunarodnu koloniju tkanja ćilima, uz pomoć gradova Pirot i Sombor, Etnomreže, zadruge "Damsko srce", ali i ambasada Kanade i SAD. Dvadesetak tkalja iz više gradova Srbije, pokazale su umeće tkanja čuvenih tekstilnih predmeta koji su vekovima bili stvar prestiža, ali i neka vrsta statusnog simbola za one koji su ih imali. Cilj kolonije jeste da se ovaj stari zanat sačuva od zaborava i da se ćilimarstvo promoviše u turističke svrhe.

Među ženama koje su sele za vertikalni razboj bile su i Ramiza Avdović i Ljiljana Milenković iz novopazarskog udruženja za očuvanje ćilimarstva. One kažu da su prvi put na koloniji i da nastoje da nauče način na koji se tka pirotski ćilim. Zadovoljne su organizacijom ove manifestacije.

ETNOMREŽA, u partnerstvu sa gradovima Pirot i Sombor, NALED-om i lokalnom zanatskom zadrugom "Damsko srce", pomaže da se uspešno održi godišnja manifestacija. Violeta Jovanović iz Etnomreže, kaže da je ćilimarsto zanimljivo i stranim diplomatama u Beogradu, o čemu svedoči činjenica da, uz njihovu podršku, obavezno posete koloniju u Dojkincima i obiđu znamenitosti pirotskog kraja.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kazala je da je došla na Staru planinu da podrži žene u svakom smislu.


Pročitajte još: Ambasadorka Kanade jedva čeka ćilimarsku koloniju

- Očuvanje starih zanata je više od ekonomskog osnaživanja žena. Ovo jeste način da one zarade novac i podignu kvalitet svog života, ali ono što rade za svoje društvo i državu je nemerljivo - rekla je Brankica Janković.

GRADONAČELNICA Sombora, u kome se izrađuje čuveni staparski ćilim, Dušanka Golubović, i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić podsećaju na saradnju ova dva grada u očuvanju ćilimarstva, i na to da su ovo tradicionalni proizvodi koji pospešuju razvoj turizma, ugostiteljstva, ali i drugih privrednih grana. Osim tog, tkaljama daju neku vrstu ekonomske samostalnosti.

Učesnice četvrte tkačke kolonije u Dojkincima


Identično tvrdi i Slavica Ćirić, koja rukovodi Zanatskom zadrugom za izradu ćilima i suvenira "Damsko srce" u Pirotu.

KOLONIJA se održava u nekadašnjoj graničnoj karauli koja je adaptirana i dograđena kao sportsko-turistički centar. Nekadašnja karaula osim što služi sportistima i izletnicima, planinarima, okuplja i tkalje, koje su ovoga puta došle iz gradova u okruženju, ali i iz Beograda, Novog Pazara, Negotina, Kruševca, Sombora, Inđije, Leskovca...

Meštani Dojkinaca, jednog od retkih staroplaninskih sela koje još uvek opstaje, prezadovoljni su kolonijom i kažu da za ovo mesto još uvek ima nade da opstane i da ovakve svetkovine tome puno doprinose.


DIPLOMATE

TKAČKU koloniju u Dojkincima obišla je delegacija od deset ambasadora ili predstavnika ambasada. Osim ambasade Kanade i SAD, uz čiju podršku se održava ova manifestacija, ovog puta su bile i diplomate iz Brazila, Australije, Švajcarske, Norveške, Švedske, EU i drugih zemalja.