U SIVCU će biti sanirana zgrada dečje ambulante, ili će ona biti premeštena u dograđeni deo seoske zdravstvene stanice. To je rezultat ekspresne reakcije nadležnih nakon posete predsednika republike Aleksandra Vučića Sivcu, u kojem je 29. juna započeo obilazak Zapadnobačkog okruga u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Tokom razgovora sa Sivčanima o tome šta ih muči i šta bi u njihovom selu trebalo da se uradi, predsedniku se obratio jedan od meštana rečima: "Dođite da vidite na šta nam liči dečja ambulanta". Predsednik je odmah posle toga obavezao ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara i pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, koji su bili u pratnji, da već u ponedeljak (poseta je bila u subotu) podnesu izveštaje o stanju i potrebama sivačke dečje ambulante.

Pokrajinski sekretar je već sutradan (u nedelju) razgovarao o tome sa dr Žarkom Ševinom, direktorom Doma zdravlja u Kuli, u čijem sastavu rade sve ambulante opšte prakse i dečje zaštite u opštini. Dr Ševin i Blažo Kostić, rukovodilac Odeljenja za investicije, zaštitu životne sredine i energetski menadžment Opštinske uprave u Kuli, zajedno sa građevinskim i elektroinženjerom, "skenirali" su u ponedeljak, 1. jula, situaciju u dečjoj ambulanti u Sivcu.

Pročitajte još - Vučić: Hoću da čuvam mir i da gradim nove fabrike - Hoću da to bude budućnost Srbije!

- Objekat je prilično zapušten. Temelji nemaju hidroizolaciju, a i krov je u lošem stanju. Stražnji deo zgrade je sav od naboja. Sanacija bi zahtevala i potpunu rekonstrukciju sistema za grejanje - naveo je dr Ševin.

Prema njegovim rečima, bilo bi ekonomičnije da se dečja ambulanta preseli u zgradu Zdravstvene stanice u Sivcu.

- U tom objektu ima praznih prostorija, a ostale bi mogle da se dograde za dečju ambulantu. Tako bi se u istoj zgradi objedinile sve zdravstvene usluge za Sivčane - istakao je dr Ševin.

Predlog izgradnje aneksa ZS za smeštaj dečje ambulante predočen je Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. Zadatak DZ i Opštinske uprave je da u četvrtak, 4. jula, ovoj instituciji dostave i predračun sanacije objekta dečje ambulante, u čijem je sklopu i službeni stan za lekara.

Zgrada dečje ambulante, Foto Z. R.

NOVI APARATI I OPREMA

DR Ševin hvali izuzetno dobru saradnju s Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, koji je kulskom DZ nedavno obezbedio novi rendgen aparat i vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu. On je saopštio i da će donacijom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore od 6,3 miliona dinara biti kupljeni ultrazvučni aparat za ginekološke preglede, kompletna oftalmološka oprema i tokokardiograf za praćenje rada srca fetusa, što će kulski DZ imati prvi put u svojoj istoriji.