DVADESET devet pčelara iz Kikinde, koji su pretrpeli veliku štetu zbog uginuća pčela krajem maja, dobilo je pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu od ukupno 7,6 miliona dinara. Na ovaj način biće moguća kupovina 1.770 pčelinjih društava, koliko je uništeno u pomoru. Novac je raspodeljen na drugom ovogodišnjem konkursu Sekretarijata. Ugovore sa pčelarima u ponedeljak je u Kikindi potpisao sekretar Vuk Radojević.

PROČITAJTE JOŠ: Česmovača u Pirotu iz novog postrojenja

- Ostao sam bez 124 pčelinje zajednice. Da nije ove pomoći, ni većina oštećenih kolega ni ja ne bismo mogli da nastavimo pčelarenje. Zahvalni smo što su naše nevolje prepoznate - priznao je Zlatko Popetru, u čijem pčelinjaku na Bašaidskom drumu su potpisani ugovori.


PROČITAJTE JOŠ: SVAKO MALO PONOVI PREKRŠAJ: Bez dozvole četiri puta

Iako uzrok masovnog trovanja još nije utvrđen, Pokrajinski sekretarijat je vrlo brzo reagovao kako bi pomogao pčelarima i raspisao drugi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, što će, kako stoje stvari, spasti članstvo Udruženja pčelara Kikinda.

Kako je najavljeno, novac pčelarima biće vrlo brzo uplaćen, pa niko od oštećenih neće odustati od dalje proizvodnje meda, čime je zadovoljan i Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelinjih organizacija Vojvodine.

- Ovo je prvi put da se ovako brzo interveniše - rekao je Vlačo, dok je gradonačelnik Kikinde upozorio poljoprivredne proizvođače da moraju odgovornije da se ponašaju, jer u suprotnom ugrožavaju životnu sredinu, što ne smeju da čine.

ZA PČELARSTVO 30 MILIONA

POKRAJINSKI sekretarijat za poljoprivredu ove godine je obezbedio više od 30 miliona dinara za pčelarstvo u Vojvodini. Pomoć oko prijave na konkurs kikindskim pčelarima pružila je Gradska uprava.

SOLIDARNOST KOLEGA IZ JAGODINSKOG UDRUŽENjA

STIGLA DRUGA TURA SA 24 ROJA

UDRUŽENjE pčelara "Pomoravlje" organizovalo je drugu akciju pomoći članovima Udruženja pčelara "Kikinda". Kolegama u Vojvodini odneli su 24 roja. Krajem prošlog meseca ovo udruženje Kikinđanima je darivalo 20 roja i 10.000 dinara na ime solidarne pomoći. "Pomoravlje" je jedino udruženje u Srbiji koje je pomoglo na ovaj način.

Predsednik Udruženja pčelara "Pomoravlje" Boban Mišić apeluje na sve predsednike udruženja pčelara u Srbiji da pomognu kolegama u Kikindi, jer pomor pčela može da se dogodi bilo gde u Srbiji. On podseća i na važnost pčela, jer je dobro poznato da bi, ako one nestanu, za četiri godine nestalo i ljudi. (Z. G.)