Belocrkvanski karneval, koji se održava još od 1828. godine (sa kratkim prekidima samo tokom ratnih perioda), oduševio je sve turiste koji su u proteklih sedam dana bili u Beloj Crkvi. Mnogobrojna dešavanja i koncerti na više lokacija upotpunili su njihov boravak u toj varošici, koja se diči tirkiznim jezerima i netaknutom prirodom.

Oni sa kojima smo razgovarali, ističu da su najviše uživali u subotnjoj internacionalnoj karnevalskoj povorci, u kojoj je učestvovalo više od 20 karnevalskih grupa, među kojima su bili i gosti iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

- Ovogodišnji odmor u Beloj Crkvi tempirali smo baš u vreme karnevala, jer smo lane slučajno bili deo te manifestacije i oduševili se - kaže penzionerka Marija Stepanović iz Beograda.

Tradicija je da se glavnom belocrkvanskom ulicom Prvog oktobra

prošeta pobednička maska čuvenog Venecijanskog karnevala, a da domaćini svoju maštu i veštinu predstave izradom alegorijskih kola - eksponata velikih dimenzija, koja su specifična samo za tu manifestaciju. Ove godine ih je bilo 12, a većina je nosila poruku da moramo čuvati prirodu, jer "kada isečete poslednje drvo, zatrujete poslednju reku i upecate poslednju ribu, tek tada ćete saznati da se novac ne može jesti". Jednom od stilizovanih kočija provozali su se i najlepši klinac i klinceza karnevala.

Pročitajte još: U karnevalu u Beloj Crkvi 1.000 nasmejanih lica (FOTO)

- Zbog tradicije od 190 godina, mnoge karnevalske grupe nam se još od januara same nude da dođu. To je ogroman uspeh, jer smo mi malo turističko mesto, ali za koje se, zahvaljujući karnevalu, nadaleko čuje. Zato svake godine beležimo i do 20 odsto više turista tokom leta - kaže Ilija Blanuša, direktor lokalnog Centra za kulturu.

KUPANjE

KARNEVALOM je zvanično otvorena i kupališna sezona na tamošnjim jezerima. U ovim prirodnim lepotama svakodnevno uživa i do 10.000 kupača.