Rekonstrukcijom fasade i krova i zamenom stolarije glavne zgrade Opšte bolnice u Leskovcu započet je trogodišnji investicioni ciklus ulaganja u ovu ustanovu, koja će biti potpuno obnovljena od suturena do poslednjeg sprata. Bolnicu očekuje adaptacija enterijera i kompletne infrastrukture, od vodovoda i kanalizacije do novog sistema grejanja, liftova, elektroinstalacija i uvođenja LED rasvete. Ukupna vrednost investicije je 21 milion evra, od čega će između pet i šest miliona evra biti uloženo u novu medicinsku opremu.

- Kada sve bude gotovo, naša bolnica će moći da stane rame uz rame kliničkih centara u Srbiji. Imaćemo najsavremenije uslove za dijagnostiku i lečenje, a ovoliki novac u našu bolnicu decenijama nije uložen. Spoljni radovi trebalo bi da budu okončani do kraja novembra, dok će se u drugoj fazi sukcesivno obnavljati i enterijer cele glavne bolničke zgrade. Pripremamo planove za rad u takvim uslovima, jer moramo biti spremni za sve hitne i neodložne intervencije. Svakako da će redovni operativni program, dok radimo sale, biti redukovan, ali tu računamo na pomoć kolega iz okolnih gradova - objašnjava dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

Ova zdravstvena ustanova dobiće magnetnu rezonancu koja je namenjena pacijentima celog juga Srbije, još po jedan skener i digitalni rendgen, savremeniji od postojećih, nove operacione sale i mnogo bolje opremljene ergo, kardiološke i gastroenterološke kabinete. Svuda gde za tim postoji potreba stići će novi ultrazvučni aparati, a renovirani prostor dobiće i centralna sterilizacija sa dva nova aparata.

- U prostoru stare dijalize formiraćemo i savremenu centralnu intenzivnu negu po najvišim evropskim standardima, gde će svi vitalni parametri pacijenata biti praćeni neprekidno, dok će dosadašnje prerasti u poluintenzivne nege, koje će takođe dobiti novu, najsavremeniju opremu. Imaćemo i novu organizaciju Urgentnog centra. Ona će omogućiti brži ulaz sanitetskih vozila i lakšu trijažu pacijenata - kaže dr Dimitrijević, i naglašava da se mnogo toga mora uraditi i na odnosu osoblja prema pacijentima.

Dr Nebojša Dimitrijević

Novi uslovi i organizacija bolnice dobri su i za zaposlene, ali je najvažnije da će pacijentima olakšati boravak u njoj. Projekat rekonstrukcije finansira se sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a ova ustanova u svemu ima i veliku podršku lokalne samouprave.

SVE NOVO U BOLNIČKOM KRUGU

U leskovačkoj Opštoj bolnici ističu da je mnogo toga urađeno na obnovi i drugih objekata u bolničkom krugu. Potpuno je rekonstruisano infektivno odeljenje, a ranije i Služba pedijatrije.

- Radimo i na projektovanju novog prostora rehabilitacije i fizikalne medicine, kao i pneumofiziologije - kaže Dimitrijević.