MAČVANSKO selo Lipolist bilo je domaćin jubilarne, 25. turističko-privredne manifestacije Festival cveća "Ruže Lipolista", u organizaciji Turističke organizacije Šapca. Vredni Mačvani su u svoje raskošne ružičnjake primili goste iz svih zemalja u okruženju i kupce iz EU i Rusije, a sedelo se i u hladovini stoletnih lipa oko tradicionalno bogate trpeze, vozilo se fijakerima...

- Na mapi Srbije Lipolist je uveliko prepoznatljiv po gajenju ruža, a desetak ovdašnjih domaćina godišnje izveze preko 800.000 sadnica. Do sada im je glavno tržište bila Rusija, međutim, usled nedostatka radne snage u zemljama EU, uveliko se otvaraju i tržišta Poljske, Holandije, Nemačke - kaže Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Šapca.

Jedan od najupečatljivijih na ovogodišnjoj izložbi bio je mladi ružar Slobodan Džagić, koji je pripremio Ajfelovu kulu od ruža, jer se Šabac diči nadimkom "mali Pariz":

- Imam 6.500 biljaka na oko 30 ari, na starom imanju mog pradede Ljube Džagića u selu Zvezd. Gajim ih u plasteniku, pa je cvet negovaniji i lepši od onih koji rastu pod otvorenim nebom.

Pročitajte još - FESTIVAL CVEĆA U LIPOLISTU: Ruže spremne za Rusiju

Prekoputa njega "Ljuta Sremica", štand domaćinstva Slavne Slavujević, iz Šida. Nudi ljuto slatko od ruže, džem od ljutih papričica... Bila je, kaže, novinarka, a kada je ostala bez posla proradila je njena urođena kreativnost:

- Pripremajući se za "Kulenijadu" morala sam nešto da smislim, pa je te 2017. nastalo mojih prvih 40 tegli džema od ljutih paprika. Umereno je ljuto jer koristim domaće sorte paprika.

Gojko Cvijetić, iz Sremske Mitrovice, na štandu ima sve moguće vrste začinskog bilja, a u plasteniku u svom dvorištu, kaže, proizvede godišnje oko 40.000 biljaka.

- Začinsko bilje nije biznis nego čista ljubav i hobi od kojeg se može doprineti kućnom budžetu. Nije sve u trčanju u inostranstvo, može se i kod nas dodatno zaraditi - kaže Cvijetić.

Vesna Vitorović, iz sela Glušci, na štand je iznela lavandu, ruzmarin, čuvarkuću... Ona i suprug Slavoljub došli su da zamene sina Dejana koji odnedavno radi u Ekvatorijalnoj Gvineji. Završio je pejzažnu arhitekturu i, kada je i plastenik krenuo, za njega se posla našlo u dalekoj afričkoj zemlji.

Festival okupio sve uzraste / Foto A. Delić- Sin se sasvim slučajno javio na konkurs u Gvineji. Sada, sve je spalo na nas, ali nije loš način da se dodatno zaradi - priča nam vedro Vesna.

Pročitajte još - Od cveća može lepo da se živi

Vredan jubilej obeležen je pesmom i igrom 300 folklorista, a dovitljivi Mačvani pobrinuli su se i za maskote, organizovali bazar starih zanata. Da ih podrže došli su im saradnici iz Banjaluke, Novog Sada, Kragujevca...

PRSTEN PRIJATELjSTVA

TRADICIONALNI "Dragoslavin prsten prijateljstva" ove godine festivalski žiri dodelio je Milki Krstivojević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. Ovo je bio način da joj se oduže za angažovanje u obnovi Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Lipolistu, koja je podignuta davne 1872. godine.

NAJBOLjI

Ovogodišnji pobednik festivala je Rasadnik "Topalović" iz Lipolista, a nagrada za najlepši aranžman pripala je rasadniku "Džagić" iz sela Zvezd. U kategoriji van asortimana ruža nagrađen je rasadnik Perića iz Orašca. Šabačka srednja poljoprivredna škola sa domom učenika osvojila je tri nagrade u takmičenju učenika u pravljenju cvetnih aranžmana: prvo i drugo mesto i nagradu publike. Trećeplasirana je bila poljoprivredna škola iz Kovina.