ĐACI Muzičke škole "Stevan Hristić" u Kruševcu, u klasi profesora Gorana Arsića, samo su ove godine osvojili neverovatna 43 prva mesta i 32 druge i treće nagrade. Čak 11 laureata je među mladim harmonikašima koji su listom blistali na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ - Prvak harmonike leti iznad Srbije

Domaćoj publici predstavili su se prošle nedelje posebnim koncertom apsolutnih pobednika u Kulturnom centru. Zbog čega su u protekle dve godine zajedno osvojili 85 priznanja, bilo je jasno već posle prvog takta. Tajna uspeha, kako kaže profesor Arsić, leži u posvećenosti i ljubavi prema muzici.

- Iza takvog uspeha stoji veliki rad, koji podrazumeva više od 10 sati svakodnevnog vežbanja i odricanja - predočava Goran Arsić, jedan od najboljih profesora harmonike u Srbiji. - Svaki slobodan trenutak krali smo zajedno za muziku. Nismo znali za raspuste i odmore, praznike i pauzu.

Prošlog leta profesor Arsić je, u razgovoru za "Novosti", čvrsto obećao da će rekord u osvojenim priznanjima nadmašiti. I zaista, umesto čak 40, sa nadmetanja su se njegovi učenici vratili sa 45 medalja.

- Ove godine osvojio sam 11 nagrada iz kategorije harmonike, kao i četiri prve nagrade u takmičenjima iz solfeđa, i u svim kategorijama je potrebno mnogo truda i vežbe - kaže Nikola Tonić, mali genijalac, učenik četvrtog razreda Muzičke škole.

SVESTRAN OSIM što sa učenicima osvaja priznanja, profesor Goran Arsić stiže da zaigra u pozorištu, da drži solističke koncerte i radi na četvrtom multimedijalnom projektu. Prethodni projekti - "Telefonski razgovori", "Varijacija na narodne teme" i "Arhipelag gulag", muzičko, umetničko i scensko delo iz 2010. rađeno po motivima istoimenog romana Aleksandra Solženjicina, dobijali su odlične kritike.

Mihajlo Đurović, koji je ljubav prema harmonici stekao u porodici, kaže da su časovi kod profesora Gorana specijalni događaj.

- Za nas su ovi rezultati ponos, a o njima se, naravno, govori i u celoj Srbiji - napominje Aleksandar Todorović, direktor Muzičke škole "Stevan Hristić", koja je prošle godine obeležila 70 godina rada.

Profesor Goran Arsić već 23 godine predaje u školi, gde je dva puta biran za najboljeg profesora. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Oktobarska i Vidovdanska nagrada. Zanimljivo je da su Arsićevi roditelji želeli da njihov daroviti sin svira narodnu muziku. Ipak, ljubav prema klasici je pobedila.

- Upisao sam Državni konzervatorijum u Odesi, jednu od najjačih škola u svetu, i imao privilegiju da učim od profesora Vladimira Murse - predočava nam Arsić, čije naslednike redovno prati i pozdravlja mentor iz Odese i pod čijim uticajem i kruševački vortuozi neguju vrlo zahtevan ruski repertoar.