U OPŠTOJ bolnici u Leskovcu od početka godine nisu imali nijednu klasičnu operaciju žučne kese, a njeni lekari u skoro stopostotnom procentu primenjuju minimalno invazivnu hirurgiju i prilikom operacije slepog creva. Uz pomoć laparoskopa operišu i preponske kile, tumor debelog creva, želudačnu kilu i želudac... Za mesec dana u ovu bolnicu stiže i laparoskopski stub najnovije generacije koji će omogućiti dalji razvoj njenog hirurškog sektora.

Sa rekonstrukcijom glavne bolničke zgrade, u naredne dve godine, stići će i mnogo nove medicinske opreme koja će omogućiti još veću i efikasniju primenu minimalno invazivne hirurgije i u ostalim granama, od ginekologije i gastroenterologije do ortopedije.

- Leskovac je prepoznatljiv po tome što mnoge intervencije radi u laparoskopiji, a sa novom opremom, poput laparoskopskog noža koji istovremeno seče tkivo i zatvara krvne sudove, sve će biti još brže i lakše. Sve mlađe kolege već ovladavaju ovim metodama. Pacijenti se posle ovakvih operacija brže oporavljaju, a to donosi i velike uštede zdravstvenom sistemu Srbije - naglašava dr Predrag Ivanović, direktor hirurškog sektora Opšte bolnice u Leskovcu.

PROČITAJTE JOŠ - Novi aparati za dijalizu u Kuršumliji

Direktor ove ustanove dr Nebojša Dimitrijević ponosan je na kompetentnost kolega i ističe da se smanjuju i liste čekanja.

- Lista čekanja za skener glave je ukinuta, dok se na operacije katarakte i ugradnju proteza kuka i kolena čeka mnogo manje nego ranije, od dva do tri meseca. Na ortopediji smo otvorili salu koja samo to radi i umesto nekadašnjih pet ili šest sada radimo 12 do 15 operacija dnevno - objašnjava direktor Dimitrijević.

Kao i drugim ustanovama, i ovoj bolnici nedostaju specijalisti za pojedine oblasti, ali ta pojava nije izražena u velikoj meri, jer su u poslednjih pet godina na specijalizaciju poslata 43 lekara.

- I svakog novoprimljenog doktora upućujemo na usavršavanje. Tako će biti i ubuduće, pre svega u oblasti urologije, ortopedije, dijalize, ORL i oftalmologije. Očekujemo da će sa novim specijalizantima ova bolnica moći da nastavi da funkcioniše najbolje moguće - zaključuje dr Dimitrijević.

Nebojša Dimitrijević

ANGIO-SALA

U LESKOVAČKOJ bolnici već pet godina radi i angio-sala, a ustanova školuje nove kadrove i u ovoj oblasti. U više od 90 odsto slučajeva koronarografija se radi iz ruke, a ne iz prepone, što je velika prednost za pacijenta koji već istog dana može da ide kući.

- Sve se to radi gotovo bez komplikacija, a dolaze nam pacijenti i iz Pčinjskog okruga kao i sa severa Kosova. Cilj nam je da osposobimo najmanje šest lekara i da sali omogućimo neprekidan rad što je važno u slučaju akutnog infarkta kada pravovremena intervencija može da sačuva život - dodaje dr Dimitrijević.

PRIZNANjE

U OKVIRU Nacionalnog trening programa "Lapserb", u Leskovcu će se krajem meseca održati trening "Laparoskopska hirurgija kolona i rektuma" koji će voditi svetski stručnjak prof. Amjad Parvaiz iz Velike Britanije, direktor Evropske akademije za robotsku kolorektalnu hirurgiju. Ovaj događaj tumače kao priznanje za dosadašnje rezultate.