BIVŠI radnici Poljoprivrednog kobinata "Godomin" u stečaju, koji deceniju zahtevaju isplatu zarada i kamata na zarade, počeće štrajk glađu ispred Predsedništva Srbije 8. jula, na dan kada se navršava četrnaest godina od pokretanja stečaja.

Posle više sastanaka sa državnim službenicima u nadležnim ministarstvima i Vladi Srbije, "Godominovi" radnici kažu da im niko nije ponudio makar i obećanje da će njihove zahteve ispuniti, zbog čega će preduzeti drastični korak.

- Prijavili smo policiji protest i početak štrajka glađu isred Predsedništva Srbije da lepo "proslavimo" godišnjicu stečaja, ili bolje rečeno - pomen firmi. Svi su nas odbili uz obrazloženje da nema para za ono što nam duguju, a to je u proseku po radniku 1.500 evra - tvrdi Vitomir Milojević, jedan od radnika "Godomina".

PROČITAJTE JOŠ - NESVAKIDAŠNjI PROTEST BIVŠIH RADNIKA ''GODOMINA'': "Slave" stečaj štrajkom glađu!


Radnici traže neisplaćene kamate na zarade, a njihov predlog je da se okonča stečaj i da se namire od neprodate imovine.

Milojević navodi da su dobili jedino obećanje da će prodaja imovine stečajnog dužnika biti pokrenuta najverovatnije u septembru.

- Ima oko 70 celina koje su papirološki čiste i čijom prodajom mogu da nas isplate. Dok ta imovina propada, država ne mari, već kažu da će prodaja čekati kraj godišnjih odmora, dok se gospoda naodmaraju. To je sramota - kaže Milojević.

Radnici će od gladovanja odustati, tvrde, samo ako im se do 8. jula ispune zahtevi.

Štrajkači "Godomina" su posetili i Narodnu skupštinu Srbije gde su ponovo predali peticiju za donošenje zakona o žrtvama tranzicije.

TRAŽILI ZEMLjU

NEKADA poljoprivredni gigant, uoči stečaja dugovao je 10 miliona evra, a na prodaju je ponudio kapital vredan 628 miliona dinara. Imao je ukupno 5.300 hektara. U zamenu za plate, radnici su pre više godina zatražili da dobiju zemlju da je obrađuju, što nije odobreno.