OVOGODIŠNjI, 12. svetski "Tamburica fest 2019", koji će biti održan od 20. do 22. juna u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, obeležiće takmičenje devet orkestara iz osam zemalja i revijalni nastupi Orkestra solista 100 violina iz Mađarske, "Budapest džipsi simfoni orkestra", ansambla narodne muzike Republike Komi iz Ruske Federacije, "Zarni jolja" i legendarne Lepe Brene.

Takođe, prvi put na festivalu, takmičiće se i 12 vokalnih solista u izboru za najlepšu pesmu, muziku i tekst: Ekstra Nena, Slavko Banjac, Dušan Svilar, Danka Ubiparip, Nino Veličkovski (Severna Makedonija), Đorđe Čavić, Boban Dževerdanović i "Hercenšlus", Davor Jovanović, Milica Dosković, Renato Henc, Branislav Belajev i ženski tamburaški orkestar "La banda".

- U kulturnoj misiji očuvanja tradicije, objedinjavanja svih vidova umetnosti i širenja prijateljstva na internacionalnom nivou, naš festival svake godine unosi dodatne, nove segmente - kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala. - Reč je o pilot-projektu namenjenom našim istaknutim vokalnim solistima, poznatim imenima muzičke scene, koji će predstaviti nove autorske pesme i obogatiti muzičku baštinu.

PROČITAJTE JOŠ - Tamburica fest: Novosadski "Velos" najbolji

Posebno zanimljiv biće nastup 105 mladih tamburaša iz regiona koji su učestvovali na internacionalnom kampu "Mostovi prijateljstva" i minulog vikenda u Domu kulture u Sonti imali celovečernji koncert pod pokroviteljstvom Svetske tamburaške asocijacije i Udruženja "Galijum". To je, kako je potvrdio Danilo Ninković, bila generalna proba za "Tamburica fest", festival sa zvaničnom titulom najboljeg evropskog festivala etno-muzike i najbolje turističke manifestacije u Srbiji.

PROMENADA NA POČETKU

FESTIVAL će početi u četvrtak, 20. juna, tamburaškom promenadom centralnim gradskim ulicama od 18 do 23 časa. U petak, od 20.30, na Petrovaradinskoj tvrđavi će biti internacionalna revija mladih tamburaša, takmičenje malih sastava i koncerti "Budapest džipsi simfoni orkestra" i orkestra "Zarni jolj" iz Rusije, a u subotu izbor najlepše nove pesme, takmičenje velikih tamburaških orkestara i, za kraj, revijalni koncert Lepe Brene u pratnji tamburaša.