KRALjEVOPrema prvim, preliminarnim procenama, poplava je u kraljevačkom kraju na stambenim, javnim i infrastrukturnim objektima, pričinila materijalnu štetu od čak 563 miliona dinara, ne računajući štetu koju su bujice nanele poljoprivredi i privredi.


Pročitajte još: Kraljevo: Prijatelji zasukali rukave


Građani čiji su individualni objekti pretrpeli štetu to mogu da prijave na posebnim obrascima na šalteru Gradske uprave.

- Za članove onih domaćinstava koji ne mogu da dođu do gradske uprave, stručne komisije će na terenu popunjavati obrasce. Očekujemo da stignu uputstva Vlade Srbije za prijavu štete nastale na poljoprivrednim i privrednim objektima – kaže Radoica Kočović, član Gradskog štaba za vanredne situacije.


Pročitajte još: Vojska Srbije postavila most u selu Sirča


Prema njegovim rečima, voda je iscrpljena sa gotovo svih najugroženijih lokacija, mada ostaje još da manja količina u najnižim tačkama otekne prirodnim putem.

- Uz dezinfekciju stručnih službi, pumpama „Vodovoda“ crpi se i voda sa poplavljenog lokalnog groblja u Adranima – dodaje Kočović. - Paralelno se radi sanacija prioretetnih saobraćajnica, ali je i dalje veliki problem na lokalnom putu ka Trgovištu koji je bujica potpuno odsekla u dužini od oko jednog kilometra.

Najugroženijim domaćinstvima lokalna kancelarija Crvenog krsta do sada je podelila 250 paketa humanitarne pomoći u kojima se nalaze osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

- Na teritoriji Kraljeva postoji oko hiljadu kilometara nekategorisanih puteva. Većina je oštećena i trudimo se da sve saobraćajnice osposobimo i omogućimo nesmetanu komunikaciju lokalnog stanovništva – naglašava Kočović.